НОВИНИ

Десетки изчезнали след урагана "Харви"

Съединените щати остават в окото на бурята, след като ураганът "Харви" удари щата Тексас и нанесе сериозни щети. Най-малко един човек е загинал, десетки са обявени за изчезнали. Последната буря с подобни мащаби беше ураганът "Катрина", който преди 12 години срина до основи Ню Орлиънс и остави милиони хора без дом.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
08:29, 27.08.2017
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Разрушени домове, наводнения и пожари. Ураганът "Харви" показа, че е точно толкова унищожителен, колкото синоптиците предупреждаваха, че ще бъде. Хиляди домакинства останаха без ток, десетки хиляди се евакуираха в последния момент и се спасиха на косъм от стихията.

"Харви" отслабна до тропическа буря, но ветровете му остават със скорост от 110 км/ч. Ураганът взе и първата си жертва - един човек е загинал при пожар в дома си в Рокпорт. Градът е сред най-тежко пострадалите.

Щетите в Рокпорт са значителни, екипите продължават издирвателните и спасителни операции. Близо 40% от населението на града не са се вслушали в препоръките на властите и са останали по домовете си.

Беше ужасяващо, сякаш не валеше дъжд, a пирони. Чуваше се тътен, гърмежи. Летяха предмети, наоколо не е останала нито една ограда. Вятърът изтръгваше дървета.
Бурята беше точно толкова страшна, колкото очаквахме. Най-вече вятърът. Молим се най-лошото вече да е минало.

"Харви" се придвижва изключително бавно - с едва 4 км/ч, което го прави и много по-опасен, защото така поройни дъждове валят на едни и същи места в продължение на няколко дни. Отправено е предупреждение, че количеството на валежите може да достигне до 100 см, което може да доведе до катастрофални наводнения и още жертви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди на протест срещу разрушаването на бежански лагери в Рим
Хиляди на протест срещу разрушаването на бежански лагери в Рим
Продължава борбата с огнената стихия в Кресненското дефиле
Продължава борбата с огнената стихия в Кресненското дефиле