НОВИНИ

Десетки хиляди бежанци заради конфликта в Мианмар

Сблъсъците между будисткото мнозинство и мюсюлманите рохинги в Мианмар се ожесточават. По данни на ООН, само за 24 часа повече от 35 хиляди бежанци са пресекли границата с Бангладеш. Мюсюлманите по света призоваха правителството да помогне на рохингите. Повече за конфликта и причините за него вижте в материала на Теодора Гатева.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:36, 05.09.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света

С лодки - това е един от вариантите за бягство от провинция Рахин в Мианмар. Причината е ескалацията на насилие в района. От години там тлее конфликт между будисткото мнозинство и мюсюлманския етнос рохинга. Обстановката обаче се изостри в края на август, когато мюсюлмански бунтовници от движението „Араканска армия за солидарност на рохингите“, което властите смятат за терористична организация, нападнаха полицейски и гранични постове. Армията на Мианмар отвърна с контраофанзива. Жертвите вече са над 400.

Куау Уин, изпълнителен директор на организация за човешките права: Има единици, които нарочно насаждат разделение в обществото, което окуражава жителите на Рахин да твърдят, че не могат да живеят с рохингите, защото са „груби и недодялани“. Прави се опит за сегрегация, изолиране на мюсюлманите в лагери...

Хиляди избират да напуснат Мианмар и по суша. Те нямат подслон, вода, медикаменти.

Айше Бегъм, бежанка: Родих детето си на полето, в страх от насилие. Това пътуване беше агония - никога няма да го забравя.
Мохамед Рафик, бежанец: Какво да кажа, изгубих дома си... Изгубих всичко. Изгориха къщата ни и ние избягахме.

Като Айше и Мохамед вече са повече от 123 хиляди, сочат данните на ООН. Лидерът на Мианмар Аун Сан Су Чи, която е Нобелов лауреат за мир, все още не е коментирала насилието. Потвърждаването на достоверността на информацията от района е изключително трудно, заради ограничения достъп, поясняват експерти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още няма яснота по случая със 6-годишното дете застреляло мъж
Все още няма яснота по случая със 6-годишното дете застреляло мъж
Ново общежитие и обновен басейн за възпитаниците на Спортното училище в Русе
Ново общежитие и обновен басейн за възпитаниците на Спортното училище в Русе