НОВИНИ

Десетки остават затрупани под "ледената гробница" в Италия

Около 30 души, включително деца, бяха затрупани от лавана, предизвикана най-вероятно от вчерашните земетресения в Италия. Снежната маса се стовари върху планински хотел в областта Абруцо. През цялата нощ спасителите си проправяха път до мястото на трагедията, първите екипи се добраха на ски. Досега са открити двама оцелели и едно безжизнено тяло, десетки обаче остават затрупани.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:25, 19.01.2017 (обновена)
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Трагична комбинация от лавина и земетресение - така аварийните екипи описват случилото се в четиризвездния спа - хотел "Ригопиано", станал ледена гробница. Покривът е рухнал частично под тежестта на снежната маса в нощта срещу четвъртък. Смята се, че в този момент във вътрешността е имало поне 20 туристи и 8 души персонал. Призивите на пристигналите спасители към обитателите остават без отговор.

Някои от гостите са успели да изпратят есемеси, след като са били затрупани, съобщават италиански медии. "Помощ, умираме от студ", цитира агенция АНСА едно от тях. Аварийните екипи преодоляват стени от сняг, сградата е заобиколена от съборени дървета. Роднини на пострадалите са в тревожно очакване.

"Изваждат ги от хотела и ги карат в болница, но не знам нищо, защото не можем да стигнем по-нагоре", разказа очевидка.

Един от малцината оцелели разказва, че излязъл да вземе нещо от колата си, когато лавината паднала, жена му и двете му деца останали под отломките. Сградата се е преместила от удара с 10 метра, съобщава префекта на провинция Пескара, където е засегнатото курортното градче Фариндола, Централна Италия.

Достъпът на спасителни автомобили и техника до хотела е силно затруднен, на места дебелината на снежната покривка е два метра. Вчерашните земетресения с магнитуд над 5 по Рихтер удариха областите Абруцо, Марке и Лацио, които през последните няколко дни бяха засипани от обилен снеговалеж. Спасителната операция при хотела е една от няколкото в Абруцо. От вчера там работят аварийни екипи заради земетресенията и снега.

Епицентърът е край Капитиняно в провинция Акуила, на 20 километра от Аматриче. В Капитиняно няма жертви и разрушения, но наплашените жители прекараха нощта в обща палатка.

"Много сме уплашени, ще останем тук", споделя очевидка.

"Много силен трус, изпитваме панически страх", допълва уплашена жена.

Гражданска защита отхвърли критиките, че работи бавно при затрупания хотел. В зоната са изпратени още военни и 850 пожарникари. Премиерът Джентилони призова всички спасители да удвоят усилията си, за да стигнат до хората, изолирани от земетресенията и снеговалежите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първата реч на Румен Радев след клетвата му в Народното събрание (ОБОБЩЕНИЕ)
Първата реч на Румен Радев след клетвата му в Народното събрание (ОБОБЩЕНИЕ)
Опасни препарати за растителна защита се продават на българския пазар
Опасни препарати за растителна защита се продават на българския пазар