НОВИНИ

Десетки полети са отменени заради стачката на Юроуингс

Десетки полети са отменени днес в Германия заради стачката на стюардите и стюардесите на Юроуингс (Eurowings), нискотарифното подразделение на Луфтханза (Lufthansa), на летищата в Хамбург и Дюселдорф, предаде ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
12:38, 22.11.2016
Чете се за: 00:50 мин.
По света
десетки полети отменени заради стачката юроуингс

Стачкуващите настояват за по-добри заплати и условия на труд.
Стачката, започнала в 5 часа местно време (6 часа българско време) ще продължи до 20 часа местно време днес, уточни синдикатът Ферди (Verdi), който обединява около 2,2 милиона души.

Говорител на летище Дюселдорф посочи, че 50 от общо 88 планирани полета са отменени, а при някои от оставащите полети може да има закъснение.

Това е втората стачка на кабинния персонал на авиокомпанията за няколко седмици, след като през октомври германският синдикат УФО (UFO) организира протестни действия, които засегнаха десетки хиляди пътници.
Исканията на УФО, който представлява част от стюардите и стюардесите на Юроуингс, са в няколко области, сред които - възнаграждение и гаранции за работното място.

Утре стачкуват и пилотите от Луфтханза. Техният синдикат Кокпит (Cockpit) се опитва да засили позициите си в спорa за заплатите, който трае вече над две години. Стачните действия ще продължат 24 часа от полунощ в сряда (23 ноември) и ще засегнат полетите на близки и далечни разстояния.

Това е 14-ата стачка от април 2014 година. Двете страни се опитват да се договорят от 2012 година, като синдикатът настоява за увеличаване на възнагражденията със средно 3,7 на сто годишно за период от пет години.
Луфтханза предложи повишение от 2,5 на сто, което според профсъюза обаче на практика се равнява на замразяване на заплатите.

Авиокомпанията се опита да предотврати стачката, като поиска арбитраж. Кокпит обаче определи предложението за заплатите, направено от Луфтханза, като незаслужаващо арбитраж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служители на митница Пловдив задържаха дизелово гориво без документи
Служители на митница Пловдив задържаха дизелово гориво без документи
Новият български еврокомисар може да стане известен догодина, твърди Политико
Новият български еврокомисар може да стане известен догодина, твърди "Политико"