НОВИНИ

Десетки пострадали при буря в Румъния

Разрушителна буря отне живота на 8 души в Румъния. 67 са в болница. На места скоростта на вятъра стигна 108 километра в час. Румънското правителство активира кризисен щаб, а от тази седмица ще известява гражданите за бедствия със съобщения по мобилните телефони. Сърбия, Хърватия и Босна и Херцеговина също пострадаха от бурята.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
17:31, 18.09.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Бурята в Румъния се разрази в западната част на страната. повечето от осемте жертви са били в района на град Тимишоара.

Скоростта на ветровете надвиши 90 километра в час.Над 500 населени места са без електричество. Броят на пострадалите хора нарасна на близо 140 души, сред тях има и ранени деца. Днес националният кризисен щаб ще направи оглед на щетите. Кабинетът на Михай Тудосе ще отпусне финансова помощ.

Метеоролозите обясниха необичайната сила на бурята с т.нар. "суперклетка". Това означава, че за по-малко от половин час температурата е паднала наполовина и топлата въздушна маса се е сменила със студена. Това пък е причина облаците да се движат с много висока скорост . Румънското правителство ще въведе нова система за предупреждение за опасност. То ще става чрез съобщения по мобилните телефони.

Лекарите в Белград се борят за живота на петгодишно дете, което бе ранено в главата вчера следобед. Детето е в тежко състояние и е прието за лечение в Спешния център в Белград. То е било ударено от паднал клон, вследствие на силния вятър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политика и мода на наградите Еми
Политика и мода на наградите "Еми"
Кампания, посветена на хормона на растежа, тръгва от Варна
Кампания, посветена на хормона на растежа, тръгва от Варна