НОВИНИ

Десетки ранени при сблъсъци в окупираните палестински територии и Ерусалим

Напрежение в много палестински градове и Ерусалим. Хиляди палестинци се включиха в "Деня на гнева", срещу решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел. Стигна се до сблъсъци между демонстрантите и израелската полиция. Данните за броя на ранените е противоречив.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:10, 08.12.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Бутилки със запалителна течност, камъни, барикади от горящи гуми - така изглеждаха улиците десетки населени места на Западния бряг и в ивицата Газа.

По данни на израелската полиция в шествията се включили най-малко 3 000 души. Протести и сблъсъци с органите на реда е имало в поне 30 населени места на Западния бряг, както и на границата между Газа и Израел. На камъните и бутилки полицията отговори със сълзотворен газ, изстрели във въздуха и водни струи.

Участниците в Деня на гнева отказват да приемат решението на Белия дом.

Фатхи Хамад, лидер на Хамас: "Декларацията на САЩ омаловажи дисмис всички положителни решения по палестинската кауза. Надяваме се на Съвета за сигурност на ООН, но повече вярваме в нашия народ, в неговата устойчивост и издържливост. Тези шествия няма да спрат до освобождаването на Ерусалим."

Източен Ерусалим, където са съсредоточени светите места на християни, мюсюлмани и евреи също стана арена на шумни сблъсъци. След края на петъчната молитва вярващите от джамията Ал Акса се отправиха към Стария град като скандираха - "Ерусалим е наш" и "Нямаме нужда от празни приказки, имаме нужда от камъни и автомати Калашников".

Израел винаги е смятал Ерусалим за своя столица, но палестинците възприемат източната му част - окупирана от Израел през 1967 година като столица на бъдещата си държава. Призивите за трета интифада срещу Израел става все по-настоятелни. А на фона на растящото напрежение в региона, израелски министър предложи постояването на нови 14 хиляди еврейски жилища в Ерусалим.

На дипломатическата сцена - палестинската автономия отказа посещението на американския вицепрезидент Майк Пенс, а палестинският президент Махмуд Абас е получил покана за Белия дом, но преди да бъде обявено решението за Ерусалим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изясняват причините за падането на жената от виадукта край Витиня
Изясняват причините за падането на жената от виадукта край "Витиня"
Доброволци от Варна продават коледни картички с благотворителна цел
Доброволци от Варна продават коледни картички с благотворителна цел