Хиляди гърци демонстрираха в Атина срещу Споразумението от Преспа, което предвижда промяна на името на Македония. Митингът беше организиран, след като вотът на доверие за правителството на Алексис Ципрас отвори пътя за ратификация на договора в гръцкия парламент. Избухнаха и сблъсъци с полицията, съобщава се за 49 пострадали.

Вижте повече от прякото включване на Катя Пеева с последна информация за събитието.

Гърците за пореден път казаха "Не" на името Северна Македония. Протестиращите днес граждани настояваха за референдум, който обаче би блокирал напълно цялата процедура по ратификация на Споразумението от Преспа.

По време на демонстрацията са пострадали 49 души, сред които и полицаи. Анархистите отново успяха да създадат напрежение и сблъсъци, за да провокират изтеглянето на хора от площада.

От утре започва обсъждането на договора в две парламентарни комисии, а след това ще бъде подложен на дискусии в зала и до петък трябва да бъде гласуван. Според анализаторите обаче, това ще има висока политическа цена за управляващата партия СИРИЗА на премиера Ципрас.

Спорът за името на Македония обаче може да продължава до безкрайност, защото той засяга и сигурността на Балканите, категорични са политически експерти и общественици.

Сблъсъци и ранени полицаи на протеста в Атина срещу Договора от Преспа

Сблъсъци и ранени полицаи на протеста в Атина срещу Договора от Преспа

Протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията по време на митинг в центъра на Атина срещу споразумението със Скопие за промяна на името на Република Мак...