С оригинална атракция по въздух и вода изненада посетителите си археологическият комплекс „Калето” край Мездра. Над 100 търсачи на силни усещания се възползваха от възможността да прелетят над река Искър по така наречения въздушен тролей и да си вземат един студен душ в летните горещини.

Мездра

Античната и средновековна крепост „Калето” край Мездра е изградена върху огромна скала на левия бряг на древната река и е защитавала единствения в района брод за преминаване между двата бряга. Отвесната каменна стена предлага отлични условия за практикуване на скално катерене и подготовка на алпинисти.

Ангел Цветков, инструктор: "Техниката се използва при спасителни акции, в пещерното дело и алпинизма и за атракция. - Каква е емоцията? - Емоцията е невероятна при допира с водата, тъй като влизаш с голяма скорост във водата и получаваш едно приятно охлаждане".

Сред любителите на екстремните усещания имаше много деца и младежи, както и гости от чужбина. Оказа се, че билетът за въздушния тролей е безплатен.

Димитър Павлов, управител на комплекса: - Тази атракция привлече такива като вас и по този начин помага за популярността на „Калето”, привлича вниманието на хората. Както виждаме, има голям интерес и това няма да е последната такава изява. Прекрасно е чувството и мога да ви пожелая да опитате, това е чист адреналин!"
Калина, участник: - О-о-о, супер, особено в тази жега да се разхладиш! Тръгваме от моста, минаваме над реката, падаме във водата и после стигаме до другия бряг и така свършва тролеят".
Ноелия и Барбара от Испания: "Това е нещо различно, което никога не сме правили досега и ни е много интересно. Много е приятно в такъв топъл ден да сме навън, да прекараме времето сред много хора, сред природа".

Организаторите от археологическия комплекс и местния пещерен клуб в Мездра смятат да превърнат въздушно-водната пързалка в традиция за развлечение за туристите.