Десетки училища в Пловдив се присъединиха към дарителската кампания за изграждане на нов педиатричен и онкохематологичен комплекс към Детската клиника на Университетската болница "Св. Георги". Лице на инициативата е терапевтичното куче Мон - първото в България, което от години помага на онкоболни деца. Наред с това кучето вече е в трети клас в Основно училище "Петър Берон".

Един от инициаторите на кампанията е Велислава Костадинова, собственик на кучето Мон. От години жената помага на детската онкохематология. Кучето действа терапевтично на болните деца.

Велислава Костадинова: Подкрепяме тази кампания с цялото си сърце, защото сме изключително впечатлени от начина, по който се лекуват децата в пловдивска детска клиника. Вярваме в нашите лекари и ги подкрепяме, защото те лекуват децата на България.

Кучето Мон символично вече е в трети клас в основното училище „Петър Берон".

Виктория Тиролска - ученичка: Тя винаги е била много добра и ние ѝ помагаме, когато тя има нужда от нас. Когато госпожата ѝ дава задачи и ние ѝ помагаме, ако тя не се справя.
Мариана Найчева - учител: Децата много свикнаха с него. Като че ли станаха по-добри с това общуване с кучето. Някои преодоляха страховете си с общуването с животни благодарение на Мон.

До момента за нова детска клиника са събрани около 30 000 лева. За строителството ѝ обаче са нужни около 10 милиона лева. Вместо цветя в празничния ден, много ученици избраха да подпомогнат кампанията. В повечето училища бяха поставени дарителски кутии.