НОВИНИ

Най-малко 19 загинали при масово убийство в колеж в Крим

Масово убийство в Крим - украинският полуостров, анексиран от Русия преди 4 години.Най-малко 19 души загинаха, а 37 са ранени при стрелба и взрив на самоделна бомба в колеж в град Керч. Според местните власти предполагаемият извършител на престъплението е 18-годишен студент от колежа, който се е самоубил.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
17:58, 17.10.2018
Чете се за: 01:33 мин.
По света

Като на война. Около обяд в техническия колеж в Керч се чуват силен взрив и стрелба. Първоначално всички, включително и следствието, говорят за атентат. Хората не са забравили за клането в Беслан, където при терористично нападение преди 14 години загинаха повече от 300 души. Директорката на колежа, заснета от местните телевизии, е в шок. Спасила се е по-чудо.

Олга Гребенникова, директорката на училището: Сигурно сега щях да съм труп. Надка, милата ми, са я убили. Майка ѝ - също. Пълно е с трупове, трупове на деца. Истински атентат. Някой е нахлул 5-10 минути, след като съм си тръгнала, взривила се е бомба, хвърляли някакви пакети, а после стреляли с автомати. На втория етаж отваряли кабинетите и убивали наред.
;

Загиналите и ранените са младежи, учители и служители в колежа. Линейките и носилките не стигат. Извозвани са с градски транспорт и автомобили. От Сочи и Москва в помощ излитат медицински самолет и вертолети. 200 войници са изпратени към колежа.

Но това не е Беслан.

Само няколко часа по-късно следственото дело за тероризъм е променено в дело за масово убийство. Установено е, че жертвите са загинали не при взрива, а от огнестрелни рани. А образът на предполагаемия извършител - 18 годишния четвъртокурсник в колежа Владислав Росляков, е запечатан на видеокамерите в колежа. Минути преди инцидента той е влязъл в сградата с две раници, натъпкани със самоделни взривни устройства. Успял е да взриви едното, второто по-късно е обезвредено от полицията.

Светлана Петренко, говорител на Следствения комитет на Русия: Тялото му с огнестрелни рани е намерено в едно от помещенията в колежа. Като се съди от картината на престъплението, следствието предварително предполага, че този младеж е разстрелял намиращи се в колежа хора, а след това се е самоубил.
;

Мотивите за престъплението още не са напълно известни. По различни данни Владислав е бил затворено момче, не общувал в социалните мрежи. Живее с майка си, която е разведена. Преди седмица законно си е купил пушка и 150 патрона, след като през септември си извадил ловен билет. Следствието сега разпитва майката на Владислав - медицинска сестра, която по ирония на съдбата е помагала в болницата на ранените без да знае какво е извършил синът ѝ. Според местните власти Владислав досега не е попадал в полезрението на полицията, не е бил агресивен и е получавал стипендия.

Властите в Крим обещаха обезщетения на семействата на жертвите. На полуострова е обявен тридневен траур.

Владимир Путин, президент на Русия: Искам да изразя съболезнования на роднините на загиналите и надежда, че пострадалите ще оздравеят по-бързо. Ще направим всичко за това.
;

В Крим вече нарекоха трагедията „Керченският Колумбайн“ по името на градчето в Съединените щати, където преди 19 години при подобно нападение загинаха 13 деца и учители. В Европа това не е първото масово убийство в училище, но е най-кръвопролитното от 100 години насам. И поредният случай, който да фокусира вниманието върху причините и превенцията на агресията у деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България се извини на Япония и осъди посегателството срещу мемориала в Хирошима
България се извини на Япония и осъди посегателството срещу мемориала в Хирошима
Гръцкият външен министър подаде оставка след спор за името на Македония
Гръцкият външен министър подаде оставка след спор за името на Македония