Броят на починалите от грип в Румъния този сезон нарасна до 18 души, предаде информационният сайт Зиаре, като цитира Националния център за наблюдение и контрол на заразните болести.

РУМЪНИЯ

Според информация на центъра, 18-та жертва на грипа е 19-годишен младеж от окръг Прахова, при който е бил потвърден грипен вирус тип А. Момчето е имало и други заболявания, и не е било ваксинирано против грип. Министърът на здравеопазването Сорина Пинтя обяви преди няколко дни, че Румъния "е на крачка от епидемия", имайки се предвид големия брой случаи на грип, регистрирани миналата седмица.

Тя уточни, че окръжните дирекции по обществено здраве са получили нареждане да информират министерството на здравеопазването при увеличение на броя на вирусните заболявания и допълни, че ваксинацията е най-сигурният начин за предпазване от болестта. За първите пет смъртни случая от грип в Румъния бе съобщено на 9 януари, припомня Зиаре.

ХЪРВАТИЯ

Девет души са починали от грип в Хърватия до момента, като все още се очакват официалните резултати за два смъртни случая в Сплит, съобщи директорът на Националния институт за обществено здраве Крунослав Цапак, цитиран от агенция МИА. По думите на д-р Цапак Хърватия се нарежда на трето място в Европа по отношение на епидемията от грип с около 8500 заразени лица, а на първо място е Великобритания.

Хърватският министър на здравеопазването Милан Куюнджич заяви, че грипната епидемия в Хърватия е достигнала своята кулминация и помоли гражданите да избягват затворени пространства, където се събират много хора.