НОВИНИ

Стотици жертви след серията от трусове и цунами в Индонезия

Най-малко 380 са жертвите на серията земетресения и последвалото цунами в Индонезия. Най-засегнат е остров Сулавеси, където вълните са се вдигнали до три метра. След вчерашното най-силно земетресение със сила 7,5 по Рихтер са регистрирани стотици вторични трусове.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:23, 29.09.2018 (обновена)
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Земята на остров Сулавеси продължава да се люлее. Курортният град Палу, с население над 300 хиляди души е сред най-засегнатите. Там цунамито, предизвикано от люлеенето на земята, е било най-високо. Издирвателните и спасителните операции в района започнаха, но координирането им е много трудно, признават властите.

Причината - срив на комуникационните мрежи и нарушена инфраструктура - придвижването в крайбрежните райони е почти невъзможно. Разчита се основно на хеликоптери. В разчистването на отломките се включиха и военни. Президентът изказа съболезнования на семействата на загиналите.

Джоко Уидодо, президент на Индонезия: "Вече съм инструктирал ресорния министър да координира действията, включително и тези на Националната агенция за бедствията. Разговарял съм и с началниците на армията. Всички ще работят заедно, за да се справим със създалата се спешна ситуация, която включва издирвателни и спасителни операции и осигуряване на всичко необходимо на нуждаещите се."

Опасенията са, че броят на жертвите ще се увеличи. През август серия трусове люляха индонезийския остров Ломбок, загинаха най-малко 460 души. Индонезия е част от силно сеизмичната зона, наречена Огнен Пръстен, и земетресенията там не са рядкост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марк Зукърбърг: Проблемът със сигурността във Фейсбук е отстранен
Марк Зукърбърг: Проблемът със сигурността във Фейсбук е отстранен
Втори ден за размисъл преди референдума в Македония
Втори ден за размисъл преди референдума в Македония