Десетки жители на в кв. "Витоша" излязоха днес на обяд на протест срещу лошите условия на живот в квартала и построяването на 17-етажна сграда. Те пресичат Симеоновско шосе и спират за кратко движението.

Ето какво казаха някои от протестиращите:

-жена: Това, което бих искала да се промени,е да има по-голяма съобразеност на размера пътищата, които предстои да бъдат изградени,с огромния поток от хора, които преминават ежедневно по тях, да има широки тротоари, добра инфраструктура за деца, пътищата да се почистват по-редовно и по-голям ангажимент на строителите с инфраструктурата,която заобикаля сградата. Аз съм майка, имам един син, живея на ул "Слав Караславов". Около нашата сграда има 4 строежа, които изникнаха в интервал от няколко месеца. Апелират за по-голяма ангажираност на институциите с интервалите, в които се започват нвои строежи. Да не се случва всичко, да не е едновременно и да има контрол. Апелирам към хората, които търсят жилища, да не закупуват жилища в района на кв. "Витоша". Ще сгрешите!

-жена: Не вярвам на обещанията, защото ходя на всяка една среща с кмета, която се организира за нас, но винаги се получава едно и също нещо. Казва ни се, да ,ние знаем за вашия проблем, но пари няма.

За да подкрепи хората бе и омбудсманът Мая Манолова с постер на който пише детски площадки, училищни тротоари и зелени площи:

Мая Манолова, омбудсман: Подписвам се под всяко едно от исканията. Хората са абсолютно прави да искат нормален живот за себе си и своите деца.С моите експерти установихме някои несъответствия във връзка с устройствената процедура по издаването на съответните разрешителни за въпросната сграда, срещу която протестират. Наистина е безобразие да се строи безразборно. Предвидена е да е 9-етажна, а ще се строи 17. Това са още хора, автомобили, липса на тротоари, инфраструктура. Трябва да се каже стоп. Имаше поети ангажименти от Столичния Община и главния архитект и би трябвало да бъдат изпълнени от депутатите.

Мая Манолова заяви още, че са изпратили препоръки на Столична община и главния архитект, но най-сериозната препоръка е, когато хората излязат на улицата да си защитават правата.