НОВИНИ

Десислава Атанасова за това, кой има ползва да не се научи истината за КТБ

Обяснението е просто - зависимости. Така коментира депутатката от ГЕРБ различните списъци на вложители в КТБ, които бяха огласени след 8 февруари. В предаването "Денят започва" тя каза, че "държавните институции - БНБ ДАНС и всички останали, които са имали отношение, не са упражнявали контрол". Според нея е притеснително, че ДСБ не са казали навреме какви пари имат в банката.

Валери Маринов
от Валери Маринов
08:53, 15.02.2016
Чете се за: 01:38 мин.
У нас
десислава атанасова ползва научи истината ктб
Десислава Атанасова, депутат от ГЕРБ: Виждаме от тези списъци, които се появиха, изготвени от синдиците, че голяма част от управителните органи и лицата, участвали в тях, са имали връзка с КТБ (в несъстоятелност) или техни приближени или са били на консултантски, трудови и всякакви други договори, то тогава обяснението е просто: зависимости.

Според нея, по-важна е промяната в закона за кредитните институции и вече съгласно чл. 62 от Закона за кредитните институции падна банковата тайна за банки в несъстоятелност.

- Списъкът с кредитополучателите, които според нас са получили необезпечени кредити (говоря само за юридическите лица, защото тези данни разглеждахме) е много отдавна оповестен, - припомни г-жа Атанасова. - Той е на сайта на НС. Именно тези юридически лица са получавали кредити, въпреки, че са нямали обезпечение(...) Физическите лица следва да бъдат обявени именно от синдиците и това беше промяната в Закона за кредитните институции. Въпросът трябва да бъде адресиран към Фонда за гарантиране на влоговете, към синдиците, които изготвиха тези списъци, защото в последните няколко дни коментираме списъци, коментираме суми, кредитополучатели и депозанти но се надявам, че ние коментираме коректните списъци. Защото това също беше доста странно - да се появят различни по вид суми в техния размер и различни депозанти или кредитополучатели.

Институциите, които имат интерес, трябва да гарантират кой от тези списъци е коректният, настоя Десислава Атанасова. Тя не допуска, че става дума за съзнателна грешка, а се надява "това да е техническа грешка, но това трябва да се заяви от синдиците".

Запитана защо определи КТБ като "банка на магистратите" г-жа Атанасова се позова на това, че в списъците са излезли най-много хора от съдебната власт, но посочи, че въпросът не е в това кой къде се влага парите, а дали тези пари са спечелени законно

- Очаквам в най-скоро време да имаме информация дали тези средства за придобити по законен начин, - каза тя. На въпроса дали е знаела за влоговете на членове на ГЕРБ, народният представител каза: - За някои знаех, за други не, но мисля, че са трима или четирима, което на фона на всичко останало, което видяхме е пренебрежимо малко.

Не очаквах да са толкова много средствата на ДСБ, призна депутатката и допълни, че "буди притеснение факта, че истината не беше съобщена, когато се говореше за КТБ".

- Прикриването на истината е може би другата форма на злоупотреба с доверието на българските граждани, - каза г-жа Атанасова. - По-коректно беше през тази седмица, когато излезе информацията, някой от ръководството на ДСБ да намери време, а не може само да се готви за президентски избори, да обясни каква е цялостната ситуация. Аз помня една пресконференция преди да бъде съставено правителството, именно дадена от ръководството на ДСБ, с конкретни мерки по отношение на КТБ и със заявката пред медиите и пред цялото ни общество, че те нямат средства в тази банка.

Дали Радан Кънев, който по думите й е можел да ръководи комисията за КТБ, е нямоло да ръководи работата й в конфликт на интереси, предположи Атанасова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ вика здравния министър за пръстовите отпечатъци
ГЕРБ вика здравния министър за пръстовите отпечатъци
Решават дали да намалят присъдата на убиеца на Вероника Здравкова
Решават дали да намалят присъдата на убиеца на Вероника Здравкова