НОВИНИ

Десислава Танева: Сектор "свиневъдство" е под огромна заплаха

Сектор "свиневъдство", задоволяващ почти половината от местното потребление, е под огромна заплаха. Трябва спешно да спрем разпространението на африканската чумата по свинете и да спасим сектора. Това заяви в "Сутрешен блок" на БНТ земеделският министър Десислава Танева. Тя не отрече, че има мерки, които е можело да бъдат предприети по-рано.

bnt avatar logo
от БНТ
08:44, 25.07.2019
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Според Танева имаме повод за критика от ЕК при този пик на заболяването в момента. По думите и със сигурност има мерки, които е можело да бъдат взети или да бъдат проведени по-добре.

Поискали сме средства от ЕК за борба с разпространението на заразата още миналата година. От всички средства, които миналата година са били похарчени за тези мерки, са поискани за възстановяване 1 млн. и 400 хиляди лева. Но до момента няма решение за това, каза Танева.

Разходите за сегашната кризисна ситуация няма да са достатъчни при положение, че има огнище в промишлени свинекомплекси. Но обезщетенията ще бъдат получени, увери министърът.

Цената, на която свинекомплексите ще получат обезщетение, ще бъде равна на пазарната, но със сигурност става въпрос за милиони, каза тя.

По повод думите на еврокомисаря по безопасността на храните, който каза, че има опасност да си загубим цялото свиневъдство, Танева каза:

Десислава Танева: Огромен е рискът. Сектор "свиневъдство", индустриален, задоволяващ почти половината от местното потребление с месно свинско производство, е под огромна заплаха - това са фактите. Вътрешното ми убеждение и желание, че ние трябва да спрем това разпространение и трябва със сигурност да спасим сектора - един много добър сектор. Най-лошото е, че в тази 10-километрова зона, която е определена в момента - рисковата зона около сегашните две огнища на Николово и Бръшлен, има още два свинекомплекса с над 40 хиляди общо прасета, които са блокирани. Търсим варианти за санитарни коридори по повод тяхната продукция. Изключително тежка ситуация.

Те също търпя загуби, но Танева увери, че всичко, което е възможно, ще бъде направено.

Със сигурност е било добре някои мерки да бъдат направени по-рано, но сега трябва да направим всичко спешно по възможно най-добрия начин, каза още земеделският министър.

До момента няма установено заразено месо, влязло в търговската мрежа. Всяка партида отива за проба за АЧС преди да влезе в мрежата. Взети са всички мерки за недопускане на такова месо, каза още тя.

Вижте целия разговор във видеото


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести за и против кандидатурата на Иван Гешев се провеждат пред ВСС
Протести "за" и "против" кандидатурата на Иван Гешев се провеждат пред ВСС
Кметът на Сливо поле: До момента само Бръшлен е засегнат от чумата по свинете
Кметът на Сливо поле: До момента само Бръшлен е засегнат от чумата по свинете