Не са установени нарушения при проверките на първите 14 къщи за гости, които бяха инспектирани от министерството на земеделието и държавен фонд "Земеделие". Това съобщи в предаването "Още от деня" министърът на земеделието, горите и храните Десислава Танева.

От днес започват повсеместните проверки в останалите 288 къщи, които подлежат на такива. Те ще бъдат готови през първата седмица на юли, съобщи министърът.

Десислава Танева, министър на земеделието, горите и храните: В голямата си част проектите функционират като такива, за каквито са планирани, кандидатствали за финансиране и построени. Има обаче и изкривявания. Има и злоупотреби.

Танева цитира къща в село Лиляково, чийто собственик не е отворил на проверяващите и е предоставил документи за къщата със закъснение.

Тя увери, че нарушителите ще възстановят взетите за финансиране на проектите суми и че всички нарушители ще получат актове за административни нарушения, според тежестта им.

През миналия програмен период 2007-2013 г. са построени общо 746 къщи за гости. От тях в момента на проверка подлежат 288.

В настоящия финансов период, който изтича през 2020 г. мярката за финансиране на къщи на гости не е отваряна и такива не са финансирани, каза още министър Танева.

Министърът на земеделието заяви, че процентът на грешките с използването на европейски средства за строителството на къщи на гости не е най-висок в България и увери, че няма сигнали от Брюксел за санкции заради тях. Проверките, направени досега върху този вид проекти е по-висок, отколкото се изисква от европейския регламент, коментира министърът.

Десислава Танева, министър на земеделието, горите и храните: Ние не сме най-черните. Повечето къщи за гости работят като такива.