"Към днешна дата имаме регистрирани пет огнища на африканска чума по свинете като две са проблемните, тъй като те са в големи индустриални ферми и щетите са значителни", каза в студиото на сутрешния блок на БНТ земеделският министър Десислава Танева. Засегнатите свине са над 60 000. Едното огнище в момента е унищожено. Приключва унищожаването на второто.

Тенденциите на увеличаване интензитета на заболяването в Европа и света се увеличава. В 51 държави съществува този проблем. Над 25% от поголовието в света на домашната свиня е унищожено в следствие на заболяването.

Министър Танева каза, че решението е намиране на лекарство и ваксина. Работи се по такива разработки. Единственото възможно нещо, което може да се направи е превенция и биосигурност.

Десислава Танева: Проби положителни от дива свиня са установени в 26 области на България от общо 28. Само в Кърджали и Хасково няма регистриран такъв случай на засегнати диви свине.

Тя обясни, че хората могат да си отглеждат животни за лична консумация при определени условия. Всеки, който изхранва свине следва да приема, че рискът от това да е заразен е огромен. Всичко е разписано в наредба на министерството.

Резултатите за африканска чума по свинете се бавят, оплакват се ловци от Русе

Резултатите за африканска чума по свинете се бавят, оплакват се ловци от Русе

Бавят се резултатите от пробите, изпратени до Националната референтна лабораторията за африканска чума по свинете, след отстрел на диви прасета. Русе...

В Министерство на земеделието стопанисването на язовирите се извършва от държавната компания "Напоителни системи". Министърът каза, че сред земеделската общност има притеснения предвид сушавата година.

Десислава Танева: Всички язовири, стопанисвани от "Напоителни системи" са с обичайните или малко по-ниски нива. Ние можем да имаме осигурен поливен сезон за всички земеделски производители.

Мениджмънтът на "Напоителни системи" няма намерение да променя цените, увери министърът.

Правителството одобри плана за осигуряване на вода за Перник

Правителството одобри плана за осигуряване на вода за Перник

Перник може да премине на по-строг режим - вода на всеки три дни в случай, че не бъде ремонтирана навреме пречиствателната станция на града. Това се к...