НОВИНИ

Десислава Танева: Пораженията от градушки тази година ще бъдат рекордни

Градушките като интензитет и нанесени поражения през 2016 г. ще бъдат рекордни от последните 10 години. Към днешна дата пораженията са по-големи от рекордната 2014 г. Миналата година е била средностатистическа. 7000 декара са поразени, но те са от тези, които са в обхвата на защитени от противоградни ракети. Няма данни колко са пораженията, в райони, които не са защитени. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева в студиото на "Денят започва".

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 02.06.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

В понеделник беше представено виждането за това как да бъде осигурена противоградна защита за всички територии - предвижда се изграждането на нови 32 площадки. Непокритите площи ще бъдат защитени с летателни машини, при които ефективността е с около 5 % по-ниска, допълни министърът.

По думите ѝ със самолети ще може да се защитят земеделските площи не само от градушки, но и от проливни дъждове и слани.

Подобен начин за защита използват в Израел, Австрия, Германия, Гърция, Русия, САЩ, Канада, Аржентина. Промените в климата ще направят неизбежно използването на този модел. Изграждането му ще струва около 17 млн. лева.

Тъй като защитата не може да бъде 100 %, министър Танева призова земеделските производители да застраховат обработваемите си площи.

Десислава Танева каза още, че вчера е затворено млекопреработвателно предприятие, което системно е произвеждало продукти, за които е претендирало, че са млечни, но всъщност са използвани растителни заместители. В регистъра има 250 производители, които могат да произвеждат млечни продукти, част от тях и заместители. Важно е да осъществяваме ефективен контрол, отчете Танева. Тя допълни, че ежеседмично се проверяват млекопреработвателите, при които са установени най-много нарушения. Предвижда се заместители да не могат да се продават в насипно състояние, защото по този начин се извършват най-много злоупотреби.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде са наследниците на Ботев днес?
Къде са наследниците на Ботев днес?
Сомоубийствен атентат в Могадишу отне живота на 15 души
Сомоубийствен атентат в Могадишу отне живота на 15 души