НОВИНИ

Десният блок на премиера Ерна Сулберг води след изборите в Норвегия

Излизат данни от парламентарните избори в Норвегия - десният блок на премиера Ерна Сулберг е начело, според първите прогнозни резултати. Плътно зад нея е основният ѝ съперник - Работническата партия. Надпреварата беше оспорвана и изходът още не е ясен, като зависи и от резултатите на по-малките партии.

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:37, 11.09.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света
десният блок премиера ерна сулберг води изборите норвегия

Ако консерваторите победят, Сулберг ще стане първата в Норвегия жена премиер с втори последователен мандат. Наричана желязната лейди, но доста смекчила поведението си начело на правителството, тя облекчи данъчно хората с най-високи доходи. Нейният опонент за премиерското кресло - социалдемократът Йонас Гар Стьоре - заложи на обещанието да вдигне данъците, за да има повече пари за учители, за грижи за възрастните и други услуги.

Тази той вечер ще разбере дали е избрал печелившата стратегия.

Йонас Гард Стьоре, лидер на Работническата партия: Чудесно е да гласуваш. Гласовете ще бъдат преброени, това е приятно усещане за демокрация.

Не нужда обаче ще мотивира избирателите в егалитарна Норвегия. Социалната система е силна и сега, а кризата със спада в цените на петрола беше компенсирана успешно със суверенния фонд от петрола. Когато нищо не ти липсва, остава да подкрепяш ценности, казват в това семейство в Осло.

;

Според първи неофициални резултати въз основа на предварителното гласуване и прогнозни резултати управляващата коалиция на Консервативната партия (Партия „Хьойре“) и Партията на прогреса, както и съюзените с тях две по-малки дясноцентристки партии (Християнската народна партия и либералната партия „Венстре“) ще спечелят 88 или 91 места в 169-местния парламент, предаде БТА.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поискана е оставката на директора на Фонда за лечение на деца
Поискана е оставката на директора на Фонда за лечение на деца
Започна новата академична година в УАСГ в София
Започна новата академична година в УАСГ в София