НОВИНИ

Дете, болно от бъбречна недостатъчност се нуждае от 27 000 лв

15-годишно момиче с бъбречна недостатъчност се нуждае спешно от трансплантация, която семейството й не може да си позволи. За да живее Сани, са нужни 27 хиляди лева.

Ирина Шуликова
от Ирина Шуликова
10:18, 23.09.2016
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Преди 2 години лекарите поставят на Сани тежката диагноза хронична бъбречна недостатъчност, а майка й се научава да прави диализата.

Славейка Чанакова - майка на Саня:
"Тя се чувства зле след всяка диализа - неадекватна е, не се храни вече...за няколко месеца е свалила 15 кг, защото всичко ѝ е вече безразлично. Мечтая всичко да стане по-скоро...самата трансплантация, за да се приберем вкъщи при семейството, приятели и съученици."

Семейството е поискало помощ от "Фонда за лечение на деца". Почти 10 месеца чакат да бъдат изпратени във Франция за трансплантация.

Славейка Чанакова - майка на Саня:
"До днес чакам някой да ни извика и да ни изпрати за Франция, но не се е случило това, затова вече няма какво да чакам и предприех сама да заминем за турска клиника."

От фонда отказват да подкрепят финансово лечението в Турция и настояват трансплантацията да се извърши във Франция. Времето обаче минава.

- "Какво ви казаха от фонда?"

Славейка Чанакова - майка на Саня:
"Аз имам документ, в който имам отказ за Турция, защото не е държава от ЕС. Следващата подточка в документа е, че детето ще пътува за Франция. Кога? Коя година? Коя петилетка? Нямаме просто какво да чакаме повече!
"Как се справям финансово ли? От 2 години ми помагат от целия град Харманли, приятели, роднини....Знаете ли...аз трябва да си гледам детето 24 часа на цялото денонощие, а съм личен асистент на 4 часов работен ден. Получавам 240-250 лв."
Саня Станимирова:
"Всичко да се оправи, да се приберем и да си бъдем заедно. А вече след като всичко се оправи, като всеки си е където трябва, ако вече ми е позволено от лекарите и имаме възможност, може и случайно да си вземем някакво ново приятелче за компания. Ако някой мой приятел не може да дойде аз мога да се занимавам с малко кученце. Ако може един малък голдън ретривър"

Ако можете и искате да помогнете на Саня, потърсете подробности във фейсбук страницата „Живот за Саня".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести в Румъния заради имунитет на депутат, разследван за убийство
Протести в Румъния заради имунитет на депутат, разследван за убийство
Професионални гимназии във Варна и Добрич стават общински
Професионални гимназии във Варна и Добрич стават общински