Деветгодишното момче от Тутракан намери и върна портфейл с 2000 левѝ и лични документи. За доблестната си постъпка Дамян беше награден от директора на полицията в Силистра. Наш екип се срещна с третокласника, който вече е известен в целия град с доблестната си постъпка.

Тутракан

Дамян намерил портфейла пред съседния вход на своя блок, когато излизал да играе. С помощта на съседи, от личните документи в чуждата вещ открили адреса на собственика и заедно отишли да ги върнат. Момчето обаче получило както похвали, така и укори от своите познати.

Дамян Лазаров: „Половината ми казаха да беше взел портмонето, имаше да си харчиш пари от него, колкото искаш. Нямаше да искаш от майка си и баща си пари.”

Родителите са горди от постъпката на сина си и не са изненадани.

Милена Лазарова: „Ние сме го учили, когато намери нещо, независимо какво да го връща.”

Собственикът Вергил Стефанов е от години в чужбина. Казва, че там подобни постъпки са нещо нормално и никой не прави сензация от тях. Благодарен е, че си е върнал преди всичко документите, най-вече заради спестените мъки по изваждането на нови.

Вергил Стефанов: „Почуствах направо учудване - в момента, в който живеем, да ми се върнат документите и всичко, което беше в портфейла.”

Дамян получи плакет и благодарствен адрес от директора на полицията в Силистра старши комисар Кристиян Петров, за да помни, че винаги има смисъл на направиш добро.