Дете, което страдаше от дегенеративно заболяване на мозъка, почина след като британски съд определи да бъде спряна животоподдържащата му система. Решението беше мотивирано от мнението на лекарите, които сметнаха, че болестта на 23-месечния Алфи Еванс е нелечима.

Случаят скандализира обществеността, като дори папа Франциск и полският президент Анджей Дуда подкрепиха родителите.

Родителите на малкия Алфи съобщиха във Фейсбук, че бебето, което страдаше от недиагностицирано дегенеративно заболяване на мозъка, смятано за нелечимо, е починало тази сутрин.

Лекарите препоръчаха изключване на животоподдържащите системи. Родителите му се бориха чрез съда в продължение на месеци за преместването му в болница в Италия, където системите да останат включени. Рим дори даде гражданство на Алфи Еванс. Ватиканската болница „Бамбино Джезу“ беше предложила да поеме грижите за него.

След серия съдебни дела Детската болница „Олдър Хей“ в Ливърпул спря животоподдържащите системи на Алфи в понеделник. Бебето обаче изненада всички, като продължи да диша.

Бащата на детето Том Еванс
Бащата на детето Том Еванс © БТА

Бащата на Алфи дори пристигна във Ватикана, за да получи подкрепа от папа Франциск.

Том Еванс, баща на Алфи Еванс: Идвам при вас, за да споделя страданието на моето семейство.

След като папа Франциск разговаря с бащата на болното дете, светият отец се опита да привлече вниманието на света към случая.

Папа Франциск: Искам да кажа още веднъж, че единственият Господар на живота от началото до края му е единствено Господ. Наш дълг е да положим всички усилия да запазим живота и да се грижим за него. Нека се помолим за нашите братя.
На площад „Св. Петър“ във Ватикана се проведе бдение за болното дете
На площад „Св. Петър“ във Ватикана се проведе бдение за болното дете © БТА
„Дълбоко съм разчувстван от смъртта на малкия Алфи“, написа понтификът в туитър. „Днес специално се моля за родителите му, докато Бог Отец го посреща в нежните си прегръдки.“

Висшият, Апелативният и Върховният съд на Великобритания се произнесоха в полза на болницата, която искаше да се спре лечението на детето. Европейският съд по правата на човека също отхвърли иска на родителите.

Стотици британци почетоха паметта на починалия Алфи като пуснаха в небето разноцветни балони.

„Моят гладиатор днес в 02:30 ч. положи щита си и получи новите си криле“, написа бащата на детето във фейсбук. „Напълно съм съкрушен. Обичам те, момчето ми!“
Стотици британци почетоха паметта на починалия Алфи като пуснаха в небето разноцветни балони.
Стотици британци почетоха паметта на починалия Алфи като пуснаха в небето разноцветни балони. © БТА