Дете почина в неделя в добруджанското село Кардам. Вероятната причина е отравяне с храна - това потвърдиха лекарят и кметът на селото. Семейството е многодетно, с 6 деца. Други две - на 7 и 11 години, са настанени в болница "Света Марина" във Варна. По-голямото дете е с опасност за живота.

Три от децата в многодетното семейство се почувствали зле още в събота късно вечерта. Започнали да повръщат. Но едва на следващия ден, повикали спешна помощ.

Живко Добрев - дядо на децата: Биха и на трите инжекции. Ивелина, Стефко, дето почина, и на Женя. И каза - не сте за Бърза помощ, ще се оправят децата.

Въпреки лекарската намеса, обаче, състоянието на децата останало тежко. Затова отново повикали Спешна помощ, но този път дошъл друг екип.

Живко Добрев - дядо на децата: Викам, докторе, тези деца трябва да ги вземеш в Бърза помощ. Ще ги оправим, каза.

Половин час след като екипът си тръгнал, 9-годишното момченце издъхнало. Вчера другите две пострадали деца са приети в тежко състояние в болница „Св. Марина".

проф. Виолета Йотова - УМБАЛ „Св. Марина"-Варна: По-голямото момиче дойде в тежко състояние и си остава в такова. То е с токсично засягане на сърдечния мускул, а по-малкото е в по-добро състояние.

Все още не е ясна причината за смъртта на детето. Всички в семейството са яли едно и също - варена наденица и млечна салата.

Росица Маринова - майка на децата: Не е от храната, защото всички ядохме заедно. Не може трите деца да станат зле, а другите три да са добре.

Според бабата и дядото, ако децата са били откарани в болницата още при първото посещение на екипа, изходът щеше да е друг. Лекарят, който първи се е отзовал на сигнала, каза, че децата не са били в толкова лошо общо състояние. Районната прокуратура в Генерал Тошево е разпоредила проверка на търговския обект, откъдето са купени продуктите. Ще бъде проверен и столът в училището, където учат три от децата.