НОВИНИ

Дете призова за по-леки ученически раници

Петокласничка и майка й - заедно в битка срещу тежките раници на невръстните ученици. Момичето подаде жалба до Агенцията за закрила на детето и към призивът й се присъединиха много родители в социалните мрежи. Проблемът, за който периодично се говори остава нерешен с години. Няма закон, в който да са вписани норми за тежестта на ученическите чанти. А травматолозите са категорични - раницата на първокласника не бива да надвишава 3 килограма.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:30, 23.10.2017
Чете се за: 01:22 мин.
Още

Един първокласник - тежи средно 20-25 килограма, раницата - 7-8. В прогимназията тежестта се увеличава. Ето защо пред почти всяко училище чакат родители - да носят непосилните за децата им чанти.

Екатерина Харалампиева - майка на петокласничка: Всеки ден от вкъщи до училище нося по две раници. И тъй като днес съм обявила вече бойкот за учебници, и моето дете днес е без учебници - само с учебни помагала и тетрадки, в които да пише. И вече може сама да я носи, въпреки че пак не е толкова лека. А аз нося на нейн съученик раницата, защото детето е с проблеми в крачетата вече.

В 18-то столично училище са намерили частично решение на проблема, поне за учениците от първи до четвърти клас. За целта - поставили шкафчета, където децата да оставят част от тежките книги.

Максим Тодоров - ученик в първи клас в 18 СОУ "Уилям Гладстон", София: Държа английски, околен свят, изобразително изкуство.
Камелия Димитрова - начален учител в 18 СОУ "Уилям Гладстон", София: Те са тука по цял ден, пишем заедно с тях домашните работи и не са налага да носят учебници и учебни тетрадки вкъщи.

Тежките раници създават главоболия на родителите и работа на травматолозите.

Д-р Димитър Костов - травматология ВМА: При прекомерно натоварване може да се получат - скулиози - изкривяване на гръбначния стълб, които са непоправими впоследствие и водят до трайни увреждания, които след това се налага оперативно лечение.

В българското законодателство няма документ, който да определя колко може да тежи ученическата раница. От просветното министерство отчитат - в много училища децата имат комплект учебници вкъщи и втори в училище.

Пенка Иванова - директор на Дирекция "Учебници и училищна документация" МОН: Учебниците се ползват в продължение на три години. По-голямата част от тях остават в добро състояние и тогава ние приканихме родителите и училищните ръководтства - тези комплекти да се запазят като т.н. втори комплект.

Заради смяната на учебниците, тази практика обаче ще бъде неприложима поне през следващите две години. Съветът на децата, в който влизат ученици от цялата страна също ще обсъди тежките раници идния месец.

Даниела Чилийска - държавен експерт в Агенция за закрила на детето: Децата могат да дадат своите предложения и да бъдат сложени в законовата рамка, която да бъде предложена за промяната на който и да е закон.

И докато се промени закона остава да напомним, че дори и празна, раницата може да тежи до 3 килограма. Така че изборът на родителите не е маловажен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитровградската болница Свeта Екатерина е на ръба на оцеляването
Димитровградската болница "Свeта Екатерина" е на ръба на оцеляването
Рекордни изкупни цени очакват тютюнопроизводителите в Гоцеделчевско
Рекордни изкупни цени очакват тютюнопроизводителите в Гоцеделчевско