НОВИНИ

Държавата се грижи за над 8500 изоставени деца

Над 8500 деца, като отговорността за отглеждането и възпитанието им е прехвърлена на държавата. Данните оповести Държавната агенция за закрила на детето, която отбелязва 15-годишнината от създаването си. От агенцията съобщиха, че до момента са закрити 150 домове за деца, лишени от родителска грижа.

Мина Пенкова
от Мина Пенкова
22:17, 29.01.2016
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
държавата грижи 8500 изоставени деца

Над 2400 български деца, отделени от родителите си, растат при близки и роднини, или в приемно семейство. А причината биологичните родители да поверят грижите за детето си на друг, най-често е бедността.

Ева Жечева - председател на Държавна агенция за закрила на детето: Системата не разполага с тези оперативни механизми за подкрепа на семейството, например да кажем с жилище, или с работа или с друг вид подкрепа.

Социалните служители изнемогват, защото се налага на един човек да се падат 120 деца и техните семейства. Затова от "Национална мрежа за децата" настояват тези отдели да бъдат независима структура към общините, а не част от Агенцията за социално подпомагане. Проблем са и ниските заплати.

д-р Весела Банова - терапевтичен директор на сдружение "Дете и пространство": В социалните услуги са с нисък финансов стандарт. В тях работят много неквалифицирани хора, жени със средно образование, които самите те са в тежко положение.

И държавата, и неправителствените организации са категорични, че е необходимо да бъдат реформирани социалните системи за закрила на децата.

Георги Богданов - изпълнителен директор Национална мрежа за децата: Това е един компромисен закон беше приет компромисно преди 15 години. Днес ние имаме една много различна коренно среда от преди 15 години направена с онези компромиси.
Ева Жечева: Детето днес не е детето от вчера, но системата днес е системата вчера, така че трябва просто да се променяме.

Неправителственият сектор смята, че една от най-спешните реформи трябва да бъде насочена към подкрепа на българските семейства, които оцеляват под социалния минимум. Така, че фактори като липса на жилище и работа да не стават причина за раздяла на детето със семейството му. И после да се озове на улицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Лейди Гага планира италианска сватба
​Лейди Гага планира италианска сватба
Европейски миротворци обвинени за сексуално насилие на деца в Африка
Европейски миротворци обвинени за сексуално насилие на деца в Африка