НОВИНИ

Деца бежанци с първи стъпки в археологията

В Йордания, недалеч от границата със Сирия, се намира най-големият бежански лагер в района - Заатари. Заради войната в Сирия там намериха убежище десетки хиляди и до днес живеят много деца. Ще се учудите обаче с какви дейности се занимават някои от тях.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:39, 17.01.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Мохамед е развълнуван. Той е открил къс от античен римски глинен съд. 12-годишното момче участва в истински разкопки в северна Йордания, недалеч от границата със Сирия. Мохамед е бежанец от войната там. Избягал преди пет години. А днес веднъж седмично посещава курс по археология за деца бежанци. Води го професор Томас Вебер от германския град Майнц.

Мохамед, 12 години: Научихме много. Как се копае, как е било строено тук в миналото и как е разрушено след земетресение преди много, много години и вече не съществува.

И домът на Мохамед в Сирия бил разрушен, само че от ракета. Майка му загинала при атаката. Курсът по археология цели да окуражи деца като Мохамед и да им помогне да мислят по-позитивно. В лагера Заатари живеят много деца. С 80 хиляди бежанци той е най-големият в Йордания. Като един голям град. Професор Томас Вебер често по посещава.

Ханин, 12 години: Той е много добър, прави всичко - строи къщи с нас и ни показва какво се случва при земетресение. Наистина е много интересно.

Мохамед мечтае да стане археолог. Или да помогне наново да бъдат изградени домове в Сирия.

Мохамед, 12 години: Понякога мечтая за Сирия. Представям си, че съм се върнал у дома и съм щастлив.

Бащата на Мохамед обаче смята, че засега връщането в Сирия е опасно. Но и двамата със сина му се надяват, че скоро това ще бъде възможно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СОС прие предложението за повече деца в яслените групи на детските градини
СОС прие предложението за повече деца в яслените групи на детските градини
Яворови януарски дни в музея на поета в Чирпан
Яворови януарски дни в музея на поета в Чирпан