НОВИНИ

Деца даряват на деца дрехи, играчки и помагала

Стотици българи се включиха в ученическа благотворителна инициатива. Те откликнаха на призива на 11-токласничка от София в социалните мрежи да дарят дрехи, играчки и помагала за деца в нужда.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
21:26, 15.12.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Миналата година учениците от столичното 81-во училище събраха дрехи и играчки, учебници и книги за децата от дома на отец Иван в Нови хан, а БНТ им помогна с два микробуса , за да предадат лично подаръците.

Година по-късно 1-токласничката Илияна отново организира благотворителна кампания в училище, но този път иска да помогне на повече деца.

С помощта на приятеля си Илияна успява да популяризира училищната инициатива в социалните мрежи.

Християн Чунов, приятел на Илияна: Написахме статия. Пуснахме я в социалните мрежи - тя пък взе,че стигна до над 100 000 души. Още на следващия ден имаш 3-4 обаждания.

Илияна - ученик, 81 СУ "Виктор Юго": Не го очаквахме. От цяла България идват от Испания, Германия, дори Америка. Дрехи, играчки, книги, детски колички, проходилки, всичко - учебници, тетрадки.

В училището няма подходящо помещение за събиране на даренията. По молба на Илияна и нейна съученичка община Младост осигурява място за подаръците.

Румен Русев - кмет на Район "Младост" : Има възможност да паркират бусовете, да разтоварваме подаръците. Също така помагат хора и от общината.

За по-малко от седмица събраните пакети и чували с дарения трудно се побират в помещенията на общината.

Илияна - ученик, 81 СУ "Виктор Юго": Това, че постоянно идват хора, които искат да помагат с какво ли не - в смисъл нови неща купуват от магазините си, даряват разни нещa. Ни кара да си мислим, че България наистина има добри хора.

Илияна се надява, че добри хора ще помогнат на инициативата и с транспорт до Казанлък и село Лопян, за да стигнат подаръците до децата още в началото на следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
75 години от разстрела на шестте ястребинчета
75 години от разстрела на шестте ястребинчета
Две магаренца и мини прасенце посрещат посетители в коледни дрехи в зоопарка
Две магаренца и мини прасенце посрещат посетители в коледни дрехи в зоопарка