НОВИНИ

Децa искат велоалея до училище

Изграждане на вътрешноквартална алея в столичния квартал "Толстой" – това поискаха ученици от 5-и и 6-и клас на 54 СОУ "Св. Иван Рилски". Велоалеята ще даде възможност на децата да ходят на училище с колело.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
19:52, 08.02.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Шестокласничката Христина Лекова представи идеята на своите съученици да се изгради вътрешноквартална алея от булевард "Ломско шосе" до двора на 54 СОУ " Св. Иван Рилски". Предложението беше прието с аплодисменти на днешното редовно заседание на комисията по транспорт към Столичния общински съвет.

"Доста от учениците са съгласни да идват на училище с колела. Само че ни е страх, че няма къде да ги оставим и че могат да бъдат откраднати. И по улиците няма как да караме колела, защото няма велоалеи", каза Александра Китанова, ученичка в 54-то СОУ.

Идеята им е възникнала мината година, когато в училище отбелязвали деня за опазване на околната среда. Децата поискаха и поставяне на велостоянка в двора на училището.

"До юни месец, юли това да стане факт, тъй като, разбира се, инфраструктурата изисква и подходящи атмосферни условия", коментира временно изпълняващият длъжността председател на транспортната комисия Калоян Паргов.

От Общината ще търсят финансиране от програмата за физическо възпитание и спорт, а експерти ще помогнат на учениците в попълването на документите, необходими за стартиране на процедурата. Зад проекта застава и кметът на район "Надежда" инж. Димитър Димов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нужда от млади лекари в болницата в Провадия
Нужда от млади лекари в болницата в Провадия
Египетският Индиана Джоунс пристигна в България
Египетският Индиана Джоунс пристигна в България