Всяка година в навечерието на Коледните празници Православният информационен център на Неврокопската света митрополия организира работилница, където деца приготвят рождествени хлебчета. Така те научават за символите на вярата и какво е мястото на хляба в обредната традиция на българина.

Благоевград

Само за час децата приготвиха рождествени хлебчета в Градската художествена галерия. Заедно те замесиха и изпекоха сами обредни погачи. Докато хлябът се печеше във фурната, малчуганите научиха и защо хлябът се използва много често в православната традиция.

„Никой не е по-голям от хляба!" - старата българска поговорка най-красноречиво показва отношението на народа ни към хляба.

Мирела Кючукова: Хлябът е нещо важно за нашата трапеза. Трябва да бъде уважаван. Да не бъде хвърлян, мачкан. И да уважават труда на всички тези хора, които се трудят той да стигне до нашата трапеза.

Децата научиха и интересни притчи за раждането на Христос и дългия път на хляба от малкото пшеничено зрънце до трапезата ни.

Мирела Кючукова - Православен информационен център: На децата винаги да се говори за уважението не само към хляба, и към хората изобщо. И те да имат една по-богата култура, за да могат във всяка една ситуация да се справят добре.

От векове хлябът символизира благодарността на хората към Христос. Затова всяко дете ще сложи на коледната трапеза рождественото хлебче, което само е направило.