НОВИНИ

Деца от Кюстендил се запознаха с древния занаят "Опинчарство"

Деца от Кюстендил изработваха цървули в Регионалния исторически музей в града. Поводът е 132-годишнината от Сръбско-българската война, в която България печели битката самостоятелно. Идеята е децата да научат повече за облеклото на предците ни и да се докоснат до историята.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Ангелина Дочева
10:00, 20.11.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

В музейната работилница децата се запознаха с един от най-старите занаяти в минало – опинчарството. С ножици, лепило, игли и специални материали, децата сами изработиха цървули.

"Интерно ли е?

Зойка: "Да."

"А трудно ли е да с правят цървули?"

Зойка: "Ами мъничко. Взимаме връвчицата и я мушкаме в дупчиците."
""Кой ги е носил тези цървули?"

Борислав: "Моят дядо и моята пра прабаба."

Историци разкаха на децата, че по време на Сръбско-Българската война, в героичните събития край Сливница, българските войници са изминавали стотици километри пеша и повечето са били обути с цървули, краката им били изранени, а шинелите- изпокъсани.

Мирослава Таскова - уредник в РИМ – Кюстендил: "Това е една война в която България е въвлечена съвсем неочаквано и в която Бъагрия се проявява истинския героизъм на бойните полета, като голяма част от войниците участвали във войната са били обути именно в цървули. И чрез изработката на част от това военно облекло, ние искаме да припомним на децата за тези събития, които са всъщност, така завършва самата война с признаване на Съединението и България е вече обединена с по разширени граници."

В mузейната работилница, заниманията с деца се провеждат за трета поредна година. Интересът е голям, защото всеки месец децата работят по различни теми посветени на важни исторически събития. По време на заниманията, малките участници могат да поиграят и в детския музеен кът, да научат за древните игри, както да се запознаят и с постоянните експозиции в музея, които разказват за хилядолетната история на Кюстендил.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бруно Марс е големият победител на Американските музикални награди
Бруно Марс е големият победител на Американските музикални награди
Близо 300 машини почистват пътищата в районите със снеговалеж у нас
Близо 300 машини почистват пътищата в районите със снеговалеж у нас