НОВИНИ

Проект "Медея" с изложба на деца от малцинствата

В навечерието на 24 май една необичайна изложба - "Медея", представя работи на деца от малцинствата, с които известни режисьори и актьори са работили цели две години, за да осъществят проекта.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
21:04, 23.05.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас
Снежина Петрова, актриса: Това е светът на "Медея". Прилича на една голяма детска стая, пълна със спомени...

Това са рисунките на деца от арменска, еврейска и ромска общност в Пловдив. Над тях са корабите на аргонавтите, които пък децата направиха в рамките на друг проект и друго обучение, подкрепено от Столична програма "Култура" и Национален Фонд "Култура".

Как да разкаже всичко? Това, което театралите преживяват с децата по време на обученията. Изложбата се оказва идеалната форма. Но Снежина Петрова не може да спре до тук. Сега е устремена към друга, почти будителска мисия - театърът да влезе в училище.

Снежина Петрова, актриса: Просто аз през себе си видях какво добро може да донесе на съвременното дете, на съвременното училище, как може да бъде подпомагащ инструмент и за деца и за учители. Аз мисля, че те през този проект преживяха, разпознаха страшното и си изградиха инструмент за справяне с него.

Снежина ми разказва за митологиите. За това как там са закодирани всички базисни конфликти. Как така всеки човек се докосва до границите си и опознава и ангела и демона в себе си.

Снежина Петрова, актриса: Усвояването на знания през театър през ритмика, през игри и страшно бързо и устойчиво. Тук звучат на запис термини от античния театър, които децата за едно обучение научиха - това са около 20 чужди думи и то не лесни и те знаят какво значат, само защото докато ги учеха, те пляскаха с ръце.

Мисията е трудна. Но идеята вече е подкрепена от Съюза на артистите и Министерството на образование. Изложбата е само първата стъпка. Тя може да се види до 16-ти юни в галерия "Квадрат 500" в София. После, на 28-ми юни ще ни разтърси постановката "Медея" в рамките на "Пловдив - Европейска столица на културата". А после - всеки велик път започва с първата крачка.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 50 700 души получават целогодишно топъл обяд
Над 50 700 души получават целогодишно топъл обяд
Генералният директор на ЮНЕСКО е в България
Генералният директор на ЮНЕСКО е в България