НОВИНИ

Деца от Пловдив отгледаха зеленчуци и ги продават сами

Пет деца от 9 до 12 години се превърнаха в атракция на пазара в Пловдив. Те продават плодове и зеленчуци, отгледани от тях самите в градината на баба и дядо в село Скутаре.

bnt avatar logo
от Сашка Пушкова
08:56, 13.08.2017
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Продукцията на децата е биологично чиста, защото отглеждат зеленчуците, без да използват препарати за растителна защита. Мария ще бъде в шести клас на есен, а брат ѝ Ивайло в четвърти. Идеята за лехите със зеленчуци на учениците през ваканцията хрумнала на майката на Мария и Ивайло.

Заедно с техни приятели работят в двора на баба им в Скутаре през лятната ваканция. След като обират доматите, децата грижливо ги нареждат в касетки.

Мария: Започнахме от началото на лятото, започнахме да сеем домати, бобчета, и още други зеленчуци.
Ивайло: Садим, плевим събираме имаме доста домати краставиците вече бяха.

Част от продукцията остава за домакинството, а по-хубавите домати и чушки децата сами продават на пазара в пловдивския квартал Тракия.

Мария: И от там печелим пари и после си купуваме каквото искаме с това. Това ме учи на труд как се изкарват парите, колко е трудно.
Милена Станджикова, майка на Мария и Иво: Най-бързият начин, по който те могат да реализират един бизнес проект, е именно по този начин - самите те да засадят разсад, корени или семена, след което да порасне продукция и съответно да я докарат до там, че да продават да я закарат на пазара.

Мария сега събира пари за ролери, защото иска да се науча да танцува с тях, а брат ѝ иска тротинетка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов метод за контрол на качеството на бирата у нас
Нов метод за контрол на качеството на бирата у нас
Какви са правата ни при отменен полет или загубен багаж?
Какви са правата ни при отменен полет или загубен багаж?