НОВИНИ

Деца от Враца ще се включат в похода "По стъпките на Ботевата чета"

Деца от Враца утре ще се присъединят към участниците в Националния туристически поход "По стъпките на Ботевата чета. Козлодуй-Околчица" и за първи път заедно с тях ще изминат част от пътя на легендарните четници, съобщиха от общинския пресцентър.

bnt avatar logo
от БТА
16:17, 31.05.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас
деца враца включат похода стъпките ботевата чета

На Международния ден на детето и в Деня на Враца повече от 100 възпитаници на детските заведения от общината ще участват в патриотичната инициатива "Със стихове и песни по Ботевата алея". Децата ще посрещнат в 9.00 часа походниците в местността "Мостчето" край врачанското село Косталево и заедно с тях ще рецитират Ботеви стихове. Те ще изминат около пет километра по трасето на Мемориалния комплекс "Ботев път" - до разклона за село Паволче, в подножието на Врачанския балкан.

Денят на Враца, отбелязван на 1 юни в рамките на възпоменателните чествания "Ботеви дни", които са под патронажа на президента на България, ще започне с панихида за Христо Ботев и неговите четници. Възпоменателната църковна служба ще започне в 8.30 часа в историческата Възнесенска черква "Св. Софроний Врачански".

Програмата на празничния ден продължава с тържественото заседание на Общинския съвет от 10.00 часа в Градската концертна зала. По традиция на него ще бъдат обявени Почетните граждани и ежегодните "Награди на Враца".

Поклонението на лобното място на поета-революционер под връх Камарата в местността Йолковица ще е 13.30 часа. По традиция в поклонението участват походниците, преминали 120-километровия път на героичната чета от Козлодуй до Врачанския балкан. След последния си преход те ще достигнат утре подножието на Балкана, където преди 141 години загива гениалният поет-революционер.

Тържественият концерт, посветен на Деня на града и на Ботевата епопея, ще се състои от 19.30 часа в залата на Драматично-кукления театър. На концерта ще присъства президентът Румен Радев. Очаква се той да произнесе слово на митинга-проверка по повод на годишнината от подвига на Христо Ботев, на неговите четници и за загиналите за свободата и независимостта на България.

Митингът започва в 21.00 часа пред паметника на Войводата на централния площад във Враца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юбилейна изложба на Лили Димкова
Юбилейна изложба на Лили Димкова
Нова водеща на Спорт Тото по БНТ 1
Нова водеща на "Спорт Тото" по БНТ 1