50 деца получиха морски имена на специален ритуал на борда на прочутия ветроход "Калиакра" във Варна. Традицията е известна от древни времена. Всеки нов моряк получава морско кръщение три пъти - когато се качи на кораб, когато прекоси Гибралтар и при прекосяването на екватора.

За извършването на ритуала, "Калиакра" се отправи на плаване във водите на Варненското езеро, където децата се срещнаха с Нептун и неговата свита.

Децата, които получиха възможността да бъдат на това морско пътешествие, са участници в конкурси, свързани с морето. Те търпеливо изчакаха потеглянето на кораба, за да се срещнат с Нептун и неговите трима помощници.

Днес моряците са повече администратори отколкото мореплаватели, твърди вицепредседателят на европейската конфедерация на Асоциацията на морските капитани.

Кап. Димитър Димитров: По едно изследване на датската администрация 80 процента от времето колегите на море изкарват в административна работа и с днешната тенденция. С развитието на автономните кораби се очертава и в бъдеще все по-малко хора да бъдат по корабите, все повече хора да бъдат на брега, което е едно предизвикателство пред бъдещето въобще на корабоплаването.

Световна тенденция в момента е даването на равни възможности на жените да практикуват морската професия. В съвременния свят работата на моряците е свързана повече с компютърни и технологични операции, отколкото с физически труд. Затова и дамите стават все повече.

Кап. Димитър Димитров: В Белгия 14 процента от приетите студенти са жени. Така че и в бъдеще този процент да бъде увеличен.

Още една тенденция отбелязват в морските среди – все по-големия интерес на моряци към кораби, които обслужват офшорните платформи за нефтодобив. Там контрактите са кратки заради което и по-лесно преживяват отдалечеността от семействата си.