НОВИНИ

Деца помагат за лечението на 14-годишната Гергана от Ямбол

Вместо да играят и да почиват през лятото деца от Ямбол са решили да се отдадат на една благородна кауза - да помогнат за събирането на средства за лечението на 14-годишната Гергана. От няколко месеца нейна учителка организира благотворителна кампания за терапия, която може да бъде извършена само в клиника в Израел. Майката на Гергана е подала и молба във Фонда за лечение на деца в чужбина, но все още документите ѝ не са разгледани.

bnt avatar logo
от Диана Иванова
11:00, 14.07.2016
Чете се за: 01:13 мин.
У нас
деца помагат лечението годишната гергана ямбол

Група деца на възраст между 10 и 13 години са се организирали да плетат гривнички от разноцветнии ластици и да ги продават за стотинки. Импровизираното им магазинче „Сладурите" се намира на една от централните улици на Ямбол.

В началото всичко било само за забавление, но след това решили да събират средствата за болни деца и избрали да се включат в кампанията на Гергана. За по-малко от 10 дни децата са събрали сумата от 1250 лв. и са ги привели по дарителската сметка на Гергана. Те се срещнаха с нея и майка ѝ, за да ѝ предадат вносната бележка и да се запознаят.

- Здравей Гери, много ни е приятно да се запознаем... Всички ние се организирахме, за да ти помогнем.

- Ние решихме до август месец да събираме колкото се може повече пари и накрая да ви ги дадем.

Гергана: Много ви благодаря!

Преди години Гери беше едно от децата на Българската Коледа, но тогава все още нямаше уточнена диагноза. Сега лекарите са категорични, че тя е болна от мускулна дистрофия. У нас няма лечение за нейното заболяване, само клиника в Израел предлага терапия.

В момента майката и учителката на Гергана са се свързали и с индийски специалист, който ще пристигне в България да се срещне с момичето и да се опита да ѝ помогне, но трябва да му се поемат разноските, а единствените доходи на майката са за 4 часа като личен асистент.

Пенка Коева - майка на Гери: Понеже сумата за клиниката в Израел е 32 000 лв. за един курс лечение, все още не сме събрали тази сума, затова сумата, която ни трябва за посещението на д-р Мукеш е по-малка и можем да си я позволим в момента и затова предпочетохме на по-ранен етап среща с него.

Макар и крехка заради болестта си Гери е едно борбено и ученолюбиво дете, което най-много обича биологията. Тя завърши 7 клас и успя да осъществи мечтата си да бъде приета в биологичната паралелка на Математическата гимназия в Ямбол. Сега си поставя по-високи цели.

БНТ: Гери, ти каква искаш да станеш, каква е мечтата ти?

Гергана: Съдебен антрополог.

Майката на Гергана е подала документи и във Фонда за лечение на деца в чужбина, но досега не са разгледани. Гери все още няма и DMS номер, защото едно от условията за лечение в чужбина е да има отказ за финансиране от Фонда. Жестове като този на децата обаче им дават надежда, че нужните средства ще бъдат събрани и тя ще успее да намери адекватно лечение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лятното кино на БНТ тази вечер е в Мелник
Лятното кино на БНТ тази вечер е в Мелник
60 нови патици в езерото на парк „Бачиново“
60 нови патици в езерото на парк „Бачиново“