За шести път в Европейския парламент в Брюксел се проведе събитие, което обедини млади програмисти от цяла Европа с евродепутати от всички страни членки на Европейския съюз. Младежите представиха проектите си и научиха евродепутатите как да напишат първите си кодове. Тази година България беше представена от 7 деца и двама доброволци.

Това са Дари, Надежда и Петя. Момичетата са част от българската група, която представи проектите си в Брюксел.

Толкова бързо свършва и посещението на децата в Европарламента. За краткото време обаче успяват да се срещнат с евродепутати от всички страни-членки на Европейския съюз. И да им преподадат няколко урока.

Сабина Христова, доброволец в "Коудър Доджо", България: Това, което е полезно, е че те имат шанс да демонстрират своите умения, това, което са научили през учебната година в клубовете по програмиране.

А евродепутатите останали смаяни от игрите и проектите на децата.

Надежда, 11 г.: Беше страшно. Това всъщност е нов опит, който придобиваш.

Дари, 8 г.: Не излизах пред всички, но бях на мястото си и един човек дойде при мен и му показах играта.

Петя, 11 г.: Когато някой ти каже, направи ти комплимент за това, което вече си почнал да правиш, на теб ти харесва и е доста хубаво другите да те хвалят.

И трите с усмивка споделят за проектите си. Показват тънкостите на програмирането не само на евродепутате, но обменят опит и помежду си. И обещават това посещение да е само малка стъпка към успехите им в програмирането.