НОВИНИ

Деца промиваха златоносен пясък в Кюстендил

Над 50 деца се включиха в промиването на златоносен пясък в центъра на Кюстендил. Инициативата е на Обединен детски комплекс и клуб „Зодиак“. Целта на инициативата е децата да научат повече за природните дадености на Кюстедилският край, тъй като околностите на север от областния град са едни от най-значимите златоносни райони в страната.

bnt avatar logo
от Симеон Смирнов
20:45, 08.08.2016
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

Най-богати на злато са наносите на реките Драговищица, Бистрица, Треклянска река и Струма, обясниха организаторите пред децата.

Бойко Малинов - директор на ОДК-Кюстендил: "Кюстендилското поле в действителност и околностите и планините, разбира се, са доста богати на различни полезни изкопаеми. Злато, сребро, други минерали, включително скъпоценни камъни, което аз не знаех доскоро."

На информационно табло организаторите демонстрираха технологията на промиване на пясък, практикувана още от времето на траките.

Бойко Малинов - директор на ОДК-Кюстендил: "И надявам се децата да могат и да предизвика някакъв интерес в тях. Някой ден може би някои от тях ще станат геолози, химици, инженери. И ще бъдат полезни по някакъв начин на общината."

Децата, които участваха в проминавето на златоносния пясък бяха наградени с купи и сертификат за златотърсач.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Върховният съд на Италия даде зелена светлина на референдума на Матео Ренци
Върховният съд на Италия даде зелена светлина на референдума на Матео Ренци
Какво ядат в Рио
Какво ядат в Рио