НОВИНИ

Деца в Чехия рисуват корупцията

Чешки ученици рисуваха на тема корупция в специален конкурс, организиран от правителството. Зад него стои идеята, че гражданите трябва да са наясно с този бич за всяко общество и то от най-ранна възраст. Предизвикателството роди някои забележителни рисунки

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:27, 23.02.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Как да се разясни на децата сериозна тема, като корупцията? Творческата задача е добър начин да се ангажират с проблема, без да им доскучае.

Иржи Динстбир, Съвет за борба срещу корупцията: Децата трябва да претворят това явление. Така е по-добре, отколкото да им мърморят глупави текстове в училище, които и без това няма да запомнят.

Темата за корупцията се оказва сложна и то не само за най-малките.

Анна Душкова, 16 години: Потърсих в интернет, за да разбера значението на тази дума.

В конкурса участват над 170 деца от гимназии и от начални училища. Някои участници от училища по изкуствата показват интересни интерпретации на проблема.

Анна Шлезакова, 14 години: Това е господин с маска, който е открил лицето си. Под маската се вижда, че то е цялото в пари. Сложил е така пръста си, сякаш крие нещо.

Рисунките са изложени в зала на Министерския съвет и неговите служители също гласуват. Те избират творбата на момичето, което току-що е разбрало какво значи "корупция". То е нарисувало Тайната вечеря в съвременен вариант. Журито присъжда първата награда на 10-годишен ученик от Прага.

Вацлав Сукуп, 10 години: Аз нарисувах мъж в аквариум. Около него висят пари на въдици, за да се научи да не бъде зависим от парите.

Рисунката на Вацлав става лого за борбата на чешкото правителство срещу корупцията. Междувременно Чехия се изкачва нагоре в световната класация за възприятието на корупцията. Тя заема 37-мо място сред 168 страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свалена е контраблокадата на ГКПП Кулата
Свалена е контраблокадата на ГКПП "Кулата"
В Япония изобретиха самопаркиращ се стол
В Япония изобретиха самопаркиращ се стол