НОВИНИ

Деца с дихателни проблеми пропуснаха учебния ден заради мръсния въздух

В София днес отново въздухът е опасно мръсен. В кварталите Павлово, Надежда, Младост и Хиподрума нивата на фините прахови частици са завишени близо два пъти . Като „лошо“ се отчита състоянието на въздуха и в Благоевград, Горна Оряховица, Враца, Видин, Перник, Пловдив, Смолян, Плевен, Сливен и Димитровград. Заради това деца с белодробни заболявания днес можеха да отсъстват от училище. Това е регламентирано в заповед на Министъра на образованието. Тя предвижда и ред предписания за училищните власти как да реагират при завишени нива на фини прахови частици

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:27, 21.12.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Ден преди коледната ваканция децата в столичното 140 СУ „Иван Богоров“ се забавляват. И пеят.

Само в това училище 18 деца с респираторни заболявания са спрени от родителите си да отидат в клас и да празнуват със съучениците си. Заради мръсния въздух. И затова директорката вече е свикнала да проверява нивата на фини прахови частици направо от мобилния си телефон.

Мая Зафирова - директор на 140 СОУ "Иван Богоров": Това са основно деца, диагностицирана астма, с респираторни заболявания и за съжаление се оказа, че има и деца, които имат някакъв тип алергия, която също не позволява в такива високи стойности на замърсяване на въздуха и не би било редно да бъдат навън, задъхват се, закашлят се.
;

Децата да не играят или спортуват навън, да се проветрява често и за кратко, а подовете в класните части да се се мият няколко пъти на ден - това са само някои от препоръките към училищните власти. Но пулмолози смятат, че не е толкова опасно дори деца с проблеми да ходят на училище в такива дни.

д-р София Ангелова - пулмолог: Когато повишената концентрация на фини прахов частици е епизодична, в определени моменти - в тези моменти не трябва да забраняваме децата да ходят на училище, а напротив. В училище да не тичат, защото в класните стаи запрашеността също не е малка.
;

Въздухът в София е бил най-мръсен вчера. Днес нивата остават завишени, макар и с по-малко.

Христомир Брънзов - зам.-директор на НИМХ: Прогнозата, която е, че ще има умерено замърсяване навсякъде с изключение на Копитото. До този момент тя се реализира. Утре практически само в Дружба ще има умерено замърсяване, иначе няма да има замърсяване. На 23 - не, никъде.

Така от утре може да се диша по-спокойно. Но ако и вие като директорката в нашия репортаж се интересувате от нивата на замърсяване, можете да ги следите и на сайта на Агенцията по околна среда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Над 530 000 българи тръгват на път за коледните и новогодишните празници
​Над 530 000 българи тръгват на път за коледните и новогодишните празници
В Германия закриха последната въгледобивна мина
В Германия закриха последната въгледобивна мина