НОВИНИ

Деца с увреждания остават без образование

Днес за повече от 719 хиляди ученици е празник, но 50 деца с увреждания от Южна България остават без образование в първия ден от новата учебна година. В Пловдив родителите им протестираха срещу закриването на дейността в социалния център за професионално обучение „Свети Георги". Заради промените, въведени от Министерството на труда и социалната политика, в пловдивския център са съкратени една трета от учителите. Закриване на дейности е извършено и в останалите социални центрове в страната, в които децата с увреждания се обучават за различни професии. Вижте прякото включване на Мариела Хубинова от Пловдив!

bnt avatar logo
от М. Хубинова, Г. Паскова
17:19, 15.09.2016
Чете се за: 00:54 мин.
Още

От тази учебна година се преустановява приема по специалностите „Готварство", „Градинарство" и „Шивачество". С протестна подписка до социалния министър и Агенция „Социално подпомагане" родители от Пловдив, Ямбол, Сливен и Хасково настояват решението да бъде преразгледано.

Галина Терзиева: Аз по никакъв начин не съм уведомена, че моето дете няма да бъде прието, че ще има нулева година. Тя е изправена пред това, че за нея алтернатива няма никаква.

Атанас Димитров: Последния момент научаваме, че закриват учебното заведение. В къщи, другаде не може да продължи, защото то е учило в помощно училище и те... пренебрегнати деца отвсякъде.

От Дирекция „Социална политика" към община Пловдив заявиха за БНТ, че през август са получили писмо от Агенция „Социално подпомагане", за спиране на приема, съгласно промените в Закона за образованието. Заповед е изпратена и до социалните центрове.

Апостол Делев - директор на Социален учебно-професионален център „Св. Георги"- Пловдив: А, съгласно Конвенцията на организацията на Обединените нации, а ние сме членове на ООН, нарушаваме тяхното право на лицата с увреждания да имат право и на образование, не само на квалификация.

Галина Терзиева: Сега протестирам, защото не съм съгласна с Конвенцията на ООН, че тези деца трябва да имат равни права с всички останали. Моето дете е учило в масово училище и аз не смятам, че тя може да продължи там.

Мария Славова: Няма да се интегрират в обществото, няма да могат да започнат обучение в други училища, защото тези деца са обречени.

Родителите настояват за кръгла маса по проблема с участието на социалния министър. В противен случай ще протестират и в София. Заради промените от днес без работа са и 17 учители от социалния център в Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
LED осветление в училищните дворове в Благоевград
LED осветление в училищните дворове в Благоевград
Малките репортери при министър Кунева
Малките репортери при министър Кунева