НОВИНИ

Да помогнем на Явор!

Деца и учители от столичното 19-то училище събират пари, за да купят специална количка за придвижване на ученик в неравностойно положение. В името на тази идея те организираха коледен базар с изработени от тях подаръци, картички, сурвачки и украшения. Инициативата, която са нарекли "Всеки заслужава да се движи" тръгва от Ученическия съвет и ръководството.

bnt avatar logo
от Ангелина Грозева
08:52, 24.12.2017
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Явор е четвъртокласник в 19-то училище. Страда от спинална мускулна дистрофия. Придвижва се до училище с помощта на родителите си.Те го носят на ръце до класната стая, където остава до края на часовете. После, пак на ръце, те го прибират.

Нина Ангелова - библиотекар и инициатор на базара "Всеки заслужава да живее"- 19 СУ "Елин Пелин" гр. София: "Досега някак се справяхме, детето беше по-малко, родителите го носеха, догодина детето става в 5-ти клас, започва да сменя класните стаи. "

Затова на Явор му е нужна количка за придвижване. Заболяването му, обаче, изисква тя да е специална - със сензори. Струва 10 хиляди лева. Така деца и учители решават да направят коледен базар и със събраните пари да подарят на Явор свободата да се движи сам.

Явор Коцев: "Много харесвам да съм при тях, защото се чувствам като едно здраво момче."

Съучениците на Явор го приемат като част от тяхното семейство. И винаги му помагат, когато има нужда.

Виктор - съученик на Явор: "Ако той например не може да си прибере учебниците в папката аз му помагам."

А за тази помощ, Явор се отплаща с доброто си сърце и житейските съвети.

Марти Попов - съученик на Явор: "Когато се скарах с един мой приятел, ми даде съвет да се сдобрим и да си играем всички заедно."
Игрите за Явор, обаче, не винаги са възможни, защото той не може да излиза на двора.
Рая Василева - съученик на Явор: "Винаги, когато излизам навън си мисля за него, той ако можеше да излезе какво би правил."
Кати - съученик на Явор: "Оставам при Явор, за да си говорим, за да не се чувства сам."
Г-жа Веселка Маркова - класен ръководител на Явор: "Това е дете, което не бива да бъде оставяно на индивидуална форма на обучение, поради невъзможност да се движи в училище, защото това за него ще означава едно затваряне и липса на социални контакти."

Яворчо, ние сме винаги с теб.

Но за да може да продължи да учи в това училище, пред Явор има и други пречки.

Нина Ангелова - библиотекар и инициатор на базара "Всеки заслужава да живее" - 19 СУ "Елин Пелин" гр. София: "В 19-то училище нямаме изградена платформа и рампа, по която да се придвижва количката по етажите."

Съучениците на Явор искат той да учи с тях и ще продължават да събират средства и другата година в името на общата мечта:

"Явор да успее да си купи количка."

"Така ще направим по-хубав живота на Явор."

Явор Коцев: "Най-голямото ми коледно желание е да успея да проходя."


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коледуването на Бъдни вечер в Козаревец продължава десетилетия
Коледуването на Бъдни вечер в Козаревец продължава десетилетия
Бачковският манастир се подготвя за Рождество Христово
Бачковският манастир се подготвя за Рождество Христово