НОВИНИ

Деца спасяват птиците през зимата

Третокласниците от гимназията за европейски езици в Русе изработиха хранилки за птички и ги поставиха в двора на училището, за да помогнат за дохранването на зимуващите видове у нас. По този начин те се включиха в кампанията на Българското дружество за защита на птиците "Зрънце любов".

bnt avatar logo
от БНТ
07:06, 12.01.2016
Чете се за: 00:30 мин.
Още

Децата, с помощта на родителите си, са изобретили различни приспособления, в които да слагат зрънцата за птиците: пластмасови бутилки и чаши, кутии, дори торта от семена и специално шишче.

Никол: "То се прави с шиш и се нанизват сушени плодове".


;

Идеята да започнат да се грижат за птиците през зимата дошла от един урок по руски език.

Виолина Братованова – преподавател: "Впоследствие разбрахме, че има такава кампания от интернет. Оказа се, че е много лесно да направиш сам хранилка".
Вики: "Първо трябва да вземем едно пластмасово шише, след това връвчици, да пробием дупки и да ги закачим по този начин, след това клонки или по-дебели пръчки и отгоре се слага още една дупка, за да може да кълват. Най.хубавата храна е сурови ядки – те им дават през зимата сила".

Учениците са поставили по дърветата и поилки. Те редовно следят и пълнят хранилките, за да могат да оцелеят птиците в студените зимни дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акад. Петър Иванов: Първи сме в света по смъртност
Акад. Петър Иванов: Първи сме в света по смъртност
Воден капан за шофьорите под Аспарухов мост
Воден капан за шофьорите под Аспарухов мост