НОВИНИ

Деца участваха в демонстрация по водна безопасност

За първи път деца участваха в демонстрация по водна безопасност. Инициативата е на Българския червен кръст във връзка с организираната от тях традиционна седмица на водното спасяване.Организацията направи и отчет на постигнатото до сега. Според тях се наблюдава намаляване на инцидентите във вода. Ако през 2005 г. общият брой на хората загубили живота си при удавяне е бил над 140 през 2016 г. те са около 130. Процентът на децата загинали при удавяне е 11% за 2016, докато през 2005 г. този процент е бил двойно по-голям. По данни на Световната здравна организация България е сред страните със сравнително ниски нива на водни инциденти.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
13:53, 07.06.2017
Чете се за: 00:28 мин.
У нас
Стоян Андонов - председател на Националната комисия по водно спасяване към БЧК: Детският мозък е една ненаписана книга. Това, което те научат сега от малки ще остане в съзнанието им за цял живот и повечето деца, които са преминали през тези обучения в различните програми на БЧК реално завинаги остават свързани с водното спасяване. Много от тях стават и спасители и доброволци на организацията.
Мануела Атанасова - треньор по плуване: Най-важното е понеже те могат да плуват повечето не трябва въпреки това да влизат сами във водата, че не трябва да влизат веднага след като са се нахранили, не трябва да дъвчат дъвка и че това, че можем да плуваме не означава, че като видим някой, че се дави трябва да скачаме да го вадим а какво трябва да направим деца?: да хвърлим плаващ предмет и ако няма спасител да повикаме 112.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама убити охранители и над 30 ранени при атаките в Иран
Двама убити охранители и над 30 ранени при атаките в Иран
Кабинетът на Меркел одобри преместването на германски войници от турска база
Кабинетът на Меркел одобри преместването на германски войници от турска база