В Деня на християнското семейство деца от центровете на настаняване от семеен тип на Столичната община представиха свои картини в галерия "Квадрат 500". На откриването на изложбата под надслов "Шарен свят" присъства и кметът Йорданка Фандъкова.

София

В София има 13 центъра за настаняване от семеен тип, в които живеят около 120 деца. С настоящата изложба много от тях показват за първи път своя талант.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "Ние се постарахме да има максимално близки до семейството и до дома условия. Искрено се възхищавам и подкрепям хората, които работят с тях. Защото това са хората на които трябва да благодарим. Директорите на тези центрове, социалните работници, възпитателите, защото те са успели да събудят този талант у децата."

Картините са около 40, а някои от тях са рисувани едновременно от няколко деца.

Сияна Милева, уредник в Национална галерия, отдел "Образователни програми": "Най-любопитното е, че тези, които са, особено големият формат в тях, участват по повече от едно дете. Някой са рисувани по 2, по 4 по 6 дечица."

Първите изяви на малките художници от центровете за настаняване от семеен тип на Столичната община може да разгледате до края на седмицата в галерия "Квадрат 500".