НОВИНИ

Деца засадиха цветя във формата на антична мозайка в Сандански

За първия празник на цветята в Сандански, който ще продължи до неделя, деца от различни училища в курортния град засадиха цветя във формата на антична мозайка. От археологическия музей в града раздадоха на ученици над 200 бегонии, които да засадят на специално определено в парка на музея място.

bnt avatar logo
от ​Е. Чимева, Л. Панков​
08:46, 20.04.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

В продължение на три дни деца от Сандански се запознаваха с празника Цветница, с културното наследство в курорта, древните християнски символи и екологията. И всяко от тях засади своето цвете.

Антония Кочева - служител в Археологически музей - Сандански: Във формата на древен християнски символ, което могат да видят децата в мозайките на базиликата на епископ Йоан, така че всяко дете да се научи, че трябва да прави нещо освен да пази наследството си трябва и да помага и да се грижи за него

От Археологическия музей в Сандански избрали децата да направят от цветя древен християнски символ на няколко хилядолетия, познат още от древна Индия - соларен или символ на Слънцето .

Антония Кочева: Вече в ранното християнство този символ е символ на победата на Христос над смъртта и символ на вечния живот и тъй като ние днес на Цветница празнуваме радостта и надеждата за спасение на човечеството решихме, че това е най-добрият символ, който могат да направят децата.

От културната институция казаха, че не пропускат на всеки голям празник да ангажират децата от града с образователна цел чрез различни занимания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инсталация от цветни чадъри в Благоевград
Инсталация от цветни чадъри в Благоевград
Нов физкултурен салон за учениците в село Кочан
Нов физкултурен салон за учениците в село Кочан