Собствениците на съоръженията на Витоша поискаха спешно да бъдат подготвени ясни закони за развитието на българския планински туризъм. Според тях основният проблем, който спъва развитието на инфраструктурата в планината е законодателен. Призив за промени в инфраструктурата на Витоша дойде и от Сдружението на витошките ски и сноуборд училища. Всеки ден само на Алеко спортуват близо 1000 деца, те се нуждаят от нормални условия, които липсват.

София

За по-добри условия за ски-тренировки на децата, избрали да спортуват на Витоша са нужни лифтове, още влекове и писти, системи за изкуствен сняг и водни резервоари, категорични са от ски-училищата в софийската планина.

Марина Тепавичарова, сдружение на ски и сноуборд училищата: Това страшно много ни тежи, липсата на достъчно съоръжния за децата от бейби влекче да прокарат на някаква нормална зелена писта.
Иво Рангелов, Мотен спорт: Нещо трябва да се промени и да се случи, повярвайте не може повече по този начин, нямаме ли инфраструктура, нямаме ли съоръжения. Не искам да стигам до въпроса кой е виновен, въпросът е защо?

За да се случат каквито и да е промени и подобрения на Витоша обаче трябва да има законодателни промени. Собствениците на лифтовете се надяват това да стане възможно най-скоро, за да може София да кандидатства за домакин на младежката олимпиада.

Радослав Пеев, "Витоша ски": Силно се надявам тези министри да вземат мерки и казусът с Витоша да бъде разплетен възможно най-скоро! Наистина нямаме време за кандидатурата и ако държавата наистина иска да кандидатства за тези зимни игри, трябва да се задейства максимално бързо.

Стъпките за промените в плана за управление са няколко, първо те трябва да бъдат внесени в МОСВ, а след това висшият екологичен експертен съвет трябва да предложи вече одобрените промени на МС.