НОВИНИ

Малките деца - с лош зъбен статус

Според специалисти зъбният статус на децата още в ранна детска възраст е много лош. Масово на все по-малка възраст децата започват да имат кариеси и развалени зъби. Според зъболекари от Благоевград често родителите търсят медицинска помощ късно, когато проблемите се задълбочават.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
10:00, 12.01.2017
Чете се за: 00:35 мин.
Още

Според зъболекари от Благоевград е погрешно схващането, че временните зъби не се лекуват. Масово обаче родителите чакат зъбите на децата им да се сменят и едва тогава търсят помощ от специалистите.

Д-р Лидия Филипова
„Ако те не се лекуват, това води до много освен кариозните процеси, води до нарушение в захапката. Последствията са много големи.”

Причина за все повечето развалени зъби на децата е не само лошата хигиена, но и храните, които консумират.

Д-р Лидия Филипова
„Тези чипсове, снаксове, дъвчащите бомбони, въглехидратните храни, които са пълни със захари, водят до пълното разваляне на зъбите.”

Сузана Зашева казва, че от две години дъщеря ѝ има проблеми със зъбите и редовно им се налага да посещават зъболекарския кабинет.

„Има ли храни, които избягвате?

Сузана Зашева
"Опитваме се, но малко трудно се получава. Чипсът се опиваме да го избегнем, но сме се разбрали, че един път в месеца може да яде и това е - друго не, за съжаление.”

Според зъболекарите е важно още с появата на първите зъби на бебета да започнат грижите за тях и на децата да се създадат добри навици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изключват терористичен акт за авиокатастрофата в Сочи
Изключват терористичен акт за авиокатастрофата в Сочи
Как да се движими по леда с финес
Как да се движими по леда с финес