Днес ромските деца в Сливен започнаха да се завръщат в училище, след като преди два дни родителите им нахлуха в класните стаи и ги отведоха. Паническата реакция бе провокирана от клипове и послания, разпространени в Социалните мрежи, че социалните служби ще отнемат насилствено деца от техните семейства. Вчера хора от кв. "Надежда" в Сливен ни разказаха, че видеата, с които БНТ разполага, са разпространени от пастори от столичния квартал "Факултета".

Близо 1300 деца се обучават в сливенското училище "Братя Миладинови". Днес класните стаи бяха почти пълни.

Малко преди 8 часа започнаха да пристигат първите деца, водени от техните родители. Директорът на училището Митко Митев лично ги посрещаше на входа.

Митко Митев - директор на 6-то ОУ: Има много по-добра посещаемост на учебното заведение отколкото вчерашния ден. Имаме психолог в училището и педагогически съветник и те ще влизат в класните стаи и ще успокояват децата, които са стресирани от инцидента, който се случи на 7-ми.

Според ромски неправителствени организации още преди преди седмица в ромската махала "Надежда" е циркулирал слух, че се готви отнемане на деца от родителите. Поради тази причина разпространените в последствие призивите във Фейсбук, призоваващи ромите да приберат децата от училище и клипове с принудителното им отнемане са придизвикали светкавичната паника

Антоанета Захариева - Ромска академия за образование и наука: Миналата седмица имах разговор с една баба, която ме попита - "Вярно ли е, че ще ни взимат децата?". И аз ѝ казвам - "Няма такова нещо. Няма кой да ви вземе децата и няма как да ви ги вземе".

От вчера пастори на религиозните организации в Сливен провеждат срещи с родители, за да им обяснят, че никой не иска да им отнеме децата, а клиповете целят да създадат паника сред малцинствата.

Илия Миланов - председател на Християнски център: Пасторите да провокират такава глупост, психоза в сърцата на децата, с такава любов обучавани на вяра, на любов. Това беше една инсинуация на лица с болен мозък да кажат, че това е инициатива на пасторите.

Днес в ромската махала "Надежда" в Сливен е спокойно. Не се наблюдава и засилено полицейско присъствие.

След истерията в Сливенско: Кой предизвика страха сред родителите и децата?

След истерията в Сливенско: Кой предизвика страха сред родителите и децата?

След създалата се паника сред родители в Сливен, които вчера изведоха децата си от немалко училища в града заради слух, че ще им отнемат децата, обста...