Демографската криза и обезлюдяването на малките населени места е процес, който се наблюдава в цялата страна. Съвсем различна е ситуацията в близкото до Пловдив село Белозем, известно като европейско селище на белия щъркел. Тук преди броени дни отвори врати детска ясла. Причината – повишената раждаемост в селото през последните години.

Белозем, Раковски

В селото всяка пролет се завръщат 34 двойки щъркели. Най-много щъркелови гнезда има на покрива на местното училище. През есента училището е пълно с деца, а в детската ясла вече няма свободни места. Не щъркелите обаче са причината за високата раждаемост в Белозем.

Иван Тачев - кмет на Белозем
"Тук безработицата е нулева, младите хора затова се и задържат тук."

Малкият Иван е едно от децата, които вече посещават новопростроената ясла.

Донка Неделчева
"Досега в селото нямаше ясла, всички родители се надявахме на това, пускайки детето си на ясла, септември ще мога да тръгна спокойно на работа и да знам, че той е в добри ръце."

Всяка година в Белозем за първи път проплакват между 50 и 70 деца. Това е и причината спешно да се построи ясла - за 100 дни. От общинския бюджет са отпуснати 340 000 лева.

Иван Тачев - кмет на Белозем
"Най-добре е, че се затвори целият учебен процес, тук в населеното място - ясла, детска градина, основно училище, гимназия."

Яслата ще посещват и деца от близките села.

Иван Тачев - кмет на Белозем
"Готови сме да удължим и детската ясла и детската градина, дай Боже да се раждат деца."

След Нова година малкият Иван ще отиде в детската градина и така ще освободи място за друго дете.