НОВИНИ

Детската кардиология се нуждае от портативен ехокардиограф

Всяка година в България се раждат около 600 деца с вродени сърдечни малформации - най-честите вродени аномалии. Всяко от тях влиза в групата на редките заболявания. Тази година до тези деца ще стигнат част от средствата, които кампанията "Българската Коледа" набира. Като гост в студиото на "Денят започва" доцент Ана Кънева от националната кардиологична болница разказа повече за нуждите на децата.

детската кардиология нуждае портативен ехокардиограф
bnt avatar logo
от БНТ
09:07, 23.12.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Доцент Кънева заяви, че борбата за живот на тези деца е ежедневие, но развитието на сърдечната кардиология успява да върне живота им. Единственото място, където в България се извършва тази помощ е Националната кардиологична болница - Клиниката по детска кардиология и Отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации.

Това, от което реално децата имат нужда е една изключително скъпоструваща, високотехнологична апаратура, защото на част от тях се налагат неколкократни влизания в операционната, извършват се етапи от лечението или лечение на някакви усложнения.

"Едното от нещата, за които ние ще кандидатстваме е, един високо специализиран портативен ехокардиограф, който да може да оцени сърдечната функция на тези деца в рамките на детското кардиологично интензивно отделение - детската сърдечна реанимация", казва доц. Кънева.

Другият аспект е, че свързан с огромния тласък на медицината - откриването на човешкия геном.

"Ние бихме могли при голяма част от тези деца да уточним какъв е генът, който е предизвикал това заболяване. Да кажем на семействата какви са рисковете за техни бъдещи деца, за децата на техни деца. Нещо, което е от изключително голямо значени за тези семейства. Ще стимулираме семействата за индивидуално подпомагане за тези генетични изследвания, които се извършват и в България", допълва още доц. Кънева.

Вижте повече за нуждите на децата със сърдечни малформации във видеото:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Успех в борбата срещу Ебола
​Успех в борбата срещу Ебола
Лекият автомобил не е предприел действия, за да избегне удара край с. Микре
Лекият автомобил не е предприел действия, за да избегне удара край с. Микре